Bästa månaderna sedan 2021 för bitcoin och ether

Uppdaterad: 29 juli 2022Publicerad: 29 juli 2022
Bästa månaderna sedan 2021 för bitcoin och ether
Rallyt på bitcoin och ether har stannat av, men det ser ändå ut att bli de bästa månaderna sedan 2021. Foto: TT

Det ser ut att bli de bästa månaderna på länge för bitcoin och ether. Tendensen är att fler är villiga att ta risker, och då ökar kryptovalutorna i värde igen.

ANNONS
ANNONS

Bitcoin och ether ser ut att gå mot de bästa månaderna sedan 2021, enligt Bloomberg. Bitcoin ökar 28 procent i juli, till 23 950 dollar (lite drygt 243 000 kronor). Ether är upp hela 72 procent, med ett värde på 1 732 dollar (17 578 kronor). Ökningen verkar enligt Bloomberg stanna av på fredagen.

Slut på räntehöjningar?

“Tecken på att Fed kan närma sig slutet av räntehöjningscykeln har lyft alla risktillgångar, och det tjänar krypto på”, säger Cici Lu, operativ chef på konsultföretaget Venn Link Partners till Bloomberg.

Året har varit tufft för kryptovalutorna. Som Dagens PS tidigare rapporterat är det den största krisen någonsin, och 20 tusen miljarder har gått upp i rök på kryptomarknaden.

ANNONS
ANNONS

Förlorade allt i kraschen

Kryptovalutorna fick en smäll när Fed började dra åt tumskruvarna på ekonomin. När bubblan brast var det mycket på grund av det gamla vanliga: girighet, överanvändning av hävstång och dogmatisk tro på värdeökning.

Kryptolångivaren Celsius ansökte nyligen om konkursskydd, och hedgefonden Three Arrows Capital förlorade allt, 10 miljarder dollar (över 100 miljarder kronor).

Byter system för blockkedjan

Ether har fått medvind av att Ethereum flyttar sin blockkedja till ett mer energieffektivt system, från proof-of-work till proof-of-stake. I en PoW-blockkedja kan en enskild person i stort sett inte lyckas med brytning. Fler och fler brytnings-pooler växer fram – och då går man rakt emot decentraliseringsprincipen som ju är grunden för kryptovalutor.

Använder man PoS-algoritm kan varje enskild investerare delta i validering av nya block. Plattformen blir mer skalbar, och det minskar som sagt energiförbrukningen.

Mark Newton, chef för teknisk strategi på Fundstrat, tror att ether kan klättra uppåt 2 000 dollar (knappt 20 300 kronor) de närmaste dagarna.

“Ethereum ser mer tekniskt attraktivt ut än bitcoin på kort sikt”, säger han enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS