Celsius Network ansluter sig till andra offer för kryptorötan och har nu ansökt om konkursskydd, så kallat Chapter 11-förfarande i USA.

ANNONS

Kryptolångivaren Celsius Network har 167 miljoner dollar, drygt 1 770 miljoner kronor, i kontanta medel. Bolaget, som för en månad sedan frös sina kunders uttag, har meddelat att de tagit steget att ansöka om konkursskydd, Chapter 11, för att utarbeta en omstrukturering, det rapporterar Fortune.

Genom att erbjuda så höga räntor som 18 procent till kunder som deponerat sina kryptovalutor har Celsius Network samlat på sig 20 miljarder dollar, drygt 212 miljarder kronor, i tillgångar. I mitten av juni frös bolaget alla uttag och vissa andra funktioner, med hänvisning till extrema marknadsförhållanden.

De höjda räntorna skadar risksentimentet

Plattformar för kryptovalutor har utsatts för ökad press från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som aggressivt höjer räntor, något som skadar risksentimentet och pressar finansieringskostnader.

Tidigare i juli ansökte kryptomäklaren Voyager Digital om konkursskyddet Chapter 11 och för den konkursmässiga kryptohedgefonden Three Arrows Capital har konkursförvaltare kallats in.

Har begärt att få fortsätta verksamheten

I ett uttalande har Celsius Networks vd och medgrundare Alex Mashinsky sagt att den här åtgärden kommer stärka bolaget i framtiden. Bolaget har begärt att få fortsätta sin verksamhet men det är inte en begäran om befogenhet att just nu tillåta kunduttag, enligt bolaget ska kundanspråk hanteras genom Chapter 11-processen.

Enligt bolagets Chapter 11-ansökan är både uppskattade tillgångar och beräknade skulder på mellan 1 och 10 miljarder dollar, motsvarande mellan drygt 10 och cirka 106 miljarder kronor.

Många kryptobolag är pressade nu

Celsius Network är bara ett av många kryptobolag som just nu lider av riskfyllda satsningar på kryptomarknaden. En annan centraliserad långivare, Babel, har till exempel också fryst uttag.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, företag och krypto? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför rasar bitcoin ned i källaren – fem orsaker [Dagens PS]