Avslöjanden som Pandora Papers är kanske det starkaste argumentet av alla för behovet av kryptovalutor, menar Coindesks analytiker. 

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat om presenterade det internationella journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) under söndagen en ny läcka där de visar hur politiker, miljardärer, kungligheter och kändisar gömmer pengar i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Seychellerna och Belize.

Läckan visar hur Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair, sångerskan Shakira och många andra kända ansikten använder sig av komplicerade bolagsstrukturer för att gömma tillgångar där skattemyndigheterna inte har insyn.

32 biljoner dollar kan vara gömda

Enligt Fortune Magazine kan så mycket som 32 biljoner dollar – mer än USA:s enorma statsskuld som också är aktuella nyheter – vara gömda i olika skatteparadis världen över.

I kryptovärlden påpekas att det är 15 gånger mer än det nuvarande värdet på alla kryptovalutor som existerar – och att det rör sig om ett enormt hyckleri när kryptovalutor lyfts fram av politiker som ett verktyg för att gömma pengar.

”Det driver verkligen hem absurditeten i de globala tillsynsmyndigheternas obevekliga fokus på kryptovalutasystem som vektorer för penningtvätt och skatteflykt”, skriver David Z. Morris, kolumnist på Coindesk.

”Intresset för kryptovalutor drivs kanske framför allt av något mer elementärt och känslomässigt, en djup intuition som har stigit runt om i världen i årtionden: att man kan inte, och ska inte, lita på folk med makt”.

”Ruttet till sin absoluta kärna”

Han skriver att skuggsystemet med skatteparadis är något som globala makthavare dragit nytta av under lång tid utan att göra särskilt mycket för att bekämpa, och att allt för många med makt  anser sig vara helt åtskilda från de människor de styr. Pandora Papers är därför ett starkt argument för kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

”Men Pandora Papers förklarar åtminstone mycket av den känslomässiga drivkraften bakom kryptoadoption: den enkla önskan att lämna ett system som är ruttet till sin absoluta kärna”, skriver David Z. Morris.

Läs även: 200 svenskar identifieras i nya Pandora Papers-läckan [Dagens PS]