Dagens PS

Shakira, Elton John och Pep Guardiola i Pandora Papers

Shakira
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

De världskända artisterna Shakira, Elton John och Beatles-trummisen Ringo Starr samt fotbollstränaren Pep Guardiola är några av de kändisar som identifieras i Pandora Papers.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under söndagen släppte det internationella journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), en stor läcka som visar hur rika och mäktiga personer gömmer pengar i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Seychellerna och Belize, vilket Dagens PS rapporterat om.

11,9 miljoner dokument från 14 juristbyråer och bolagsfixare avslöjar kungligheter och politiker i historiens största journalistiska samarbete – men också populära kändisar från underhållnings- och sportvärlden. Att flytta pengar via offshorekonton är lagligt i de flesta länder, och många av de personer som nämns i dataläckan anklagas inte för brott. Men bara för att det är lagligt blir det inte rätt, enligt ICIJ.

”Läckan visar att det finns en skuggvärld som vi inte känner till. När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen”, säger Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.

Här är några av de som avslöjats med suspekta bankkonton och bolag i skatteparadis i Pandora Papers:

Shakira

(Foto: TT)


Shakira. 
Den colombianska sångerskan påstås ha startat tre bolag i Brittiska Jungfruöarna 2019. De startades samtidigt som Shakira utreddes för skattebrott i Spanien.

Swedish House Mafia

(Foto: TT)


Swedish House Mafia. 
Den svenska dj-trion skapade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna i syfte att äga rättigheterna till gruppens låtar, namn och logotyp. Lustigt nog fick de avslag på första försöket, då mafia inte var ett acceptabelt företagsnamn. Bolaget fick i stället heta SHM Holdings LTD.

ANNONS
Elton John

(Foto: TT)


Elton John.
Har mer än ett dussin företag på Brittiska Jungfruöarna som får intäkter från bland annat musiken till “Lejonkungen”.

Ringo Starr. Beatles-trummisen skapade två företag på Bahamas som användes för att köpa fastigheter, inklusive en “privat bostad i Los Angeles”.

Claudia Schiffer. Den tyska Victoria Secret-supermodellen äger enligt Pandora Papers minst sex företag i Brittiska Jungfruöarna.

Pep Guardiola

(Foto: TT)


Pep Guardiola.
Den nuvarande Manchester City-tränaren ska enligt ICIJ ha använt sig av ett bankkonto i Andorra och ett företag i Panama för att undvika att betala skatt när han var tränare för FC Barcelona.

Angel de Maria. Argentinaren och PSG-stjärnan ska ha använt sig av ett skalbolag i Panama. Nämndes också i föregångaren Panama Papers 2016.

Mario Vargas Llosa. Den nobelpris-vinnande författaren ska ha haft ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

ANNONS

Julio Iglesias. Den spanske skönsångaren äger mer än 20 bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Bernie Ecclestone

(Foto: TT)


Bernie Ecclestone.
Den tidigare Formel 1-vd:n köpte tillsammans med tidigare Renault-chefen Flavio Briatore fotbollslaget Queens Park Rangers i London genom ett företag på Brittiska Jungfruöarna.

Läs även: 200 svenskar identifieras i nya Pandora Papers-läckan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS