Bolaget samlade in tiotals miljoner mot löften om jättevinster på en grön energilösning. Nu har bolaget kraschat, mångmiljonbelopp försvunnit och vd är internationellt efterlyst.

ANNONS

Det handlar om det skånska bolaget Innenco, som samlade in tiotals miljoner kronor från investerare och privatperson runtom i landet.

Pengarna lyckades man locka till sig genom löften om kommande jättevinster på en grön energilösning.

Kraschat och kapat

Men såväl grundare som investerare tvingades bort och förlorade insyn, patentet kapades och mångmiljonbelopp gick till falska fakturor och direkt till bolagets nye vd, skriver Sydsvenskan.

I dag har bolaget kraschat och vd:n är internationellt efterlyst.

”Vi är chockade allihop, han använde företagets kort som en bankomat”, säger en av de tidigare aktiesäljarna.

Smart system

Historien om Innenco startade med tanken att kunna spara energi genom ett smart system för att värma upp, ventilera eller kyla stora lokaler som bilhallar och lagerbyggnader.

ANNONS
ANNONS

Bakom idén fanns en forskare i Lund, som grundade ett bolag men sedan behövde pengar för att utveckla sin uppfinning och få igång produktionen, tänkt att ske i Tjeckien.

Innenco marknadsfördes sedan genom helsidesannonser för att locka investerare och privatpersoner – och alla är överens om att idén var bra.

Fanns patent

”Det är ett fantastiskt system och uppfinnaren är ett geni”, säger en av de aktiesäljare som samlade in miljonbelopp från investerande privatpersoner till Sydsvenskan.

”Bakom aktien fanns ett patent och det hela var testat – det fungerade verkligen. Folk var intresserade.”

2017 kom den nu internationellt efterlyste vd:n in i Innencos ledning. Han hade då en bakgrund i ett privat bolag som drev vårdboenden men hamnade i ekonomisk kris efter flera oegentligheter som ledde till att kommuner slutade anlita bolaget.

”Mycket luft”

Innenco får in kapital från Skåne-profiler och privatpersoner för att finansiera patentprocess och utveckling.

ANNONS
ANNONS

”De bokförde upp en massa framtida intäkter i förväg, så att säga. Tillgångarna skrevs upp väldigt högt, och det verkar ha varit mycket luft i siffrorna”, säger Lars Olson, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det blev värre än så;

”Det finns flera uppgifter om upplevda hot. Grundaren kände sig så pressad att han inte kunde vara kvar i bolaget”, säger Lars Olson.

Sedan radas misstankarna upp – falska fakturor, olagliga lån ur bolagets kassa, fejkade anställningar där personer avlönas utan att ha utfört arbete.

Sommaren 2019 lämnar grundaren tillsammans med resten av ledningen, styrelsen och personalen.

Hamnar i Hongkong

Som kvarstående vd flyttar den nu efterlyste patentet till ett annat bolag han själv kontrollerar och bollar det sedan vidare till ett bolag i Hongkong, kontrollerat av något som heter Innenco Sweden AB.

Samtidigt försätts det ursprungliga Innenco-bolaget i konkurs.

ANNONS
ANNONS

Sedan sattes ett team på att sälja det nya bolagets aktier och uppges ha dragit in 25-30 miljoner kronor. De pengarna är försvunna och var patentet hamnat är oklart. Den efterlyste vd:n är försatt i personlig konkurs men aktiv ändå.

Leder nytt bolag

Ett engelskt bolag – Viable Asset Management – med en adress i London, har börjat sälja Innenco-aktier. Bolaget kontrolleras av, just det, den efterlyste vd:n.

Ex-vd:n är nu misstänkt för grova bokföringsbrott, urkundsförfalskning och flera skattebrott och har mångmiljonkrav på sig.

Enligt uppgifter Sydsvenskan redovisar befinner han sig nu i Dubai.

Läs även: Dubai kan lämna ut misstänkt skattebrottsling [Dagens PS]