Dagens PS

Ny innovation kan revolutionera sjöfarten

Svenskans innovation kan revolutionera sjöfarten
Företaget Seabounds innovation bygger på att samla in koldioxid på plats på fartygen. Framgångrika pilottester har gjorts på ett containerfartyg (inte den på bilden). (Foto: TT)
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 30 maj 2025Publicerad: 30 maj 2025

En innovation som bygger på att samla in koldioxid direkt från fartygens avgaser till havs. Det är bränd kalk som är en del av den hemliga ingrediensen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Londonbaserade Alisha Fredriksson är vd på företaget som just nu håller på att utveckla en teknik för att minska sjöfartens klimatpåverkan. Tanken om att samla in koldioxiden direkt från fartygens avgaser till havs slog henne för fyra år sedan.

Idén kom när det slog henne hur svårt det var att få tag på koldioxid till e-metanolproduktion, skriver Ny Teknik.

Läs mer:
Nya fartygsbatterier: “Kan förändra allt”. Dagens PS

Framgångsrika tester på fartyg

Företaget har nu samlat in tillräckligt med pengar för att finansiera sin satsning på så kallad kalciumlooping. Det är en process där koldioxid reagerar med bränd kalk och bildar kalciumkarbonat. Avgaserna från fartyget leds genom en behållare med små partiklar av bränd kalk som binder koldioxiden.

Pilottester på ett containerfartyg har gjorts och då fångades 78 procent att koldioxiden in. Dessutom samlades 90 procent av svavelutsläppen in.

När ett fartyg når kaj återvinns allt som har använts i processen för att fånga in koldioxiden. (Foto:
Johan Nilsson/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Innovationen bygger på att allt återvinns

När fartyget har nått kaj tas containrar med den brända kalken i land, koldioxiden separeras igen och kan användas till exempelvis e-metanolproduktion. Även den brända kalken återvinns.

Läs mer:
Seabound demonstrerar sin innovation

ANNONS

Ny Teknik har pratat med en forskare som menar att denna innovation är intressant men att det som kommer avgöra om den börjar användas storskaligt är kostnaden per ton infångad koldioxid.

Vill bekämpa klimatkrisen

I en intervju med CNN i slutet av förra året sade svenskättade Alisha Fredriksson att hon hade en tydlig drivkraft när hon startade Seabound – att bekämpa klimatkrisen och göra så stor skillnad som möjligt.

Den globala sjöfarten, som står för cirka 3 procent av världens utsläpp av växthusgaser, har som mål att bli klimatneutral till omkring 2050. Men än så länge letar fartygsindustrin efter fungerande lösningar för att nå dit.
“Jag tror att jag är en ganska otålig person, men för mig går det alldeles för långsamt med sjöfartens klimatomställning”, sade Alisha Fredriksson till CNN.

Hon har fört diskussioner med flera rederier och siktar på en kommersiell lansering före slutet av 2025.

Läs mer:
Utsläpp från Norges sopor ska fångas in i jättesatsning. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

David Ingnäs hörs i PS Studio i samtal om börsen
Spela klippet
Börs & Finans

Oro för dollarn, danskt ras och finansfamiljernas comeback

13 juni 2025
ANNONS
ANNONS