I arbetet mot att minska sina utsläpp, har många företag börjat att intressera sig för mer hållbara kontorsmiljöer. Men att flytta kan vara kostsamt och dessutom är hållbara kontor svåra att få tag i, skriver CNBC. 

ANNONS

Klimatsmarta byggnader i London är 26 procent dyrare än vanliga byggnader, enligt data från forskningsinstitutet MSCI. Trots detta kan företag behöva göra en grön omställning – eftersom alltfler anställda vill arbeta på hållbara kontor.

En femtedel av världens största företag har som mål att minska sina koldioxidutsläpp till noll, enligt Energy and Climate Intelligence Unit. En majoritet av företagens utsläpp kommer från arbetsplatserna, vilket gör att behovet av mer hållbara kontor är stort, skriver CNBC.

”Brun rabatt” på äldre byggnader

Med en hög efterfrågan ökar också priserna för dessa typer av kontor. I London är byggnader som certifierats som hållbara av organisationerna BREEAM och LEED upp till 26 procent dyrare än vanliga byggnader, enligt analysföretaget MSCI.

Det innebär att äldre, mindre miljövänliga byggnader, får en ”brun rabatt” – vilket tvingar företagen att välja mellan lägre kostnader eller lägre utsläpp.

”De höga kostnaderna innebär stora begränsningar”, säger Joy Nazzari, företagschef i centrala London, till CNBC.

Hon påpekar att en flytt till ett större och mer hållbart kontor skulle innebära att hyran ökar ”minst 50 procent”.

ANNONS
ANNONS

”Nu när vi letar efter en byggnad med en ”brun rabatt”, är det lätt att välja en sådan här byggnad som vi redan huserar i, en gullig liten lagerbyggnad”, säger Joy Nazzari. Det är också svårare att hitta de hållbara arbetsplatserna.

”Man snubblar inte precis över denna typ av byggnader, de är ovanliga”, säger hon och tillägger att hennes företag endast skulle ha råd med en tredjedel av de byggnader som hon tittat på.

Press från yngre medarbetare

Dessutom måste företagen tänka på sitt eget varumärke. Kontoret ska spegla företagets verksamhet. Och Joy Nazzari känner en press från de yngre medarbetarna på företaget att flytta till en mer hållbar kontorsbyggnad.

”Vi har ett väldigt ungt team, och den generationen är otroligt miljömedveten. De pratar om miljö och hållbarhet hela tiden”, säger hon.

Enligt JLL Future of Work Survey 2022 är majoriteten av alla företag villiga att investera i gröna arbetsplatser, trots de ökade kostnaderna. 74 procent av företagen svarade att de kan tänka sig att betala högre kostnader för att minska utsläppen, och 56 procent av dessa svarade att de planerar att göra detta redan år 2025.

För företagen är det viktigt att deras anställda trivs – vilket kan vara en tillräckligt stor drivkraft för en grönare omställning. Storbritannien upplever just nu sin lägsta arbetslöshet sedan 1974, enligt Office for National Statistics, och det är viktigt för företagen att behålla sin personal och att locka rätt personer till verksamheten.

”Vi är i en situation där vi nästan inte har någon arbetslöshet, och då är behovet stort av arbetsmiljöer som attraherar arbetstagarna. Nästan 80 procent av företagen som deltog i JLL Future of Work Survey 2022 svarade att deras anställda ”allt mer kommer att förvänta sig att arbetsplatsen har en positiv påverkan på miljön”.

ANNONS
ANNONS

Skifte mot hybridarbete

Och skiftet mot ökat hybridarbete, innebär att anställda varje dag frågar sig själva om det är värt att åka in till kontoret eller inte, enligt vd:n på Edge, Coen van Oostrom.

”Vi har sett så många exempel på kontor som är av så låg kvalitet att de anställda inte längre vill vara där”, enligt Coen van Oostrom.

”Vad som är riktigt kostsamt är om du har en stor kontorsbyggnad som bara används en eller två dagar i veckan. Då betalar du mycket hyra för ett kontor där de anställda knappt vistas i.”

Läs även: Energisnåla bostäder får EU-stöd på miljarder [Dagens PS]