Regeringen sågas för att stoppa klimatbonus

Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022
elbilar
Räckvidd är ett ämne som diskuteras flitigt inom elbilsbranschen. (Foto: TT)

Från och med onsdagen stoppar regeringen klimatbonus till bilköp. Det blir därmed dyrare att köpa bland annat elbilar. Branschorganisationen Mobility Sweden sågar samtidigt regeringens klimatbonus-stopp.

ANNONS
ANNONS

Klimatbonusbilar med låga utsläpp där bland annat elbilar ingår säljer som smör i solsken. Hela 60 procent av alla nya bilar som säljs i Sverige är för närvarande klimatbonusbilar, och det är en siffra som har stigit från fem procent för fyra år sedan. Eftersom svenskarna nu köper så många bränslesnåla bilar behövs inte längre något bonussystem menar regeringen, skriver DN.

Att klimatbonusbilar nu kommer kosta mer för privatpersoner att köpa, och att vissa därför kanske kommer tveka till att införskaffa en sådan, har regeringen ingen kommentar till.

Sverige halkar efter i klimatarbetet

Samtidigt kan beslutet leda till att Sverige halkar efter i klimatarbetet.

“Regeringens beslut kan innebära att elektrifieringen riskerar att avstanna”, säger Emmi Antonsson, kommunikationschef på Mobility Sweden som är den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av bland annat personbilar.

Emmi Antonsson säger vidare att eftersom bilförsäljarna vill tjäna pengar så kan det bli så att de inte tar in nya el- och hybridbilar i sina sortiment.

ANNONS
ANNONS

Sågar regeringens klimatbonus-stopp

Eftersom klimatbonusbilar ofta är dyrare än konventionella bilar är frågan om privatpersoner nu kommer vara redo att satsa grönt från sina egna plånböcker. Emmi Antonsson är besviken och sågar regeringens beslut.

“Nu verkar regeringen inte vilja se en snabb utveckling och Sverige behöver inte gå före EU och det betyder i sin tur ganska garanterat att vi inte når målet för transportsektorn till 2030.”

Läs även: Ilska när Tyskland hotar stoppa bidrag till elbilar

Läs även: Bonuspengarna redan slut – miljöbilsköpare kan bli utan

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.