Dagens PS

Ny studie: ESG leder inte till bättre portföljer

ESG
ESG kan innebära större volatilitet för portföljerna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 10 nov. 2023

En ny studie visar att ESG-mått i portföljen ofta försvårar för bolagen. Det kan även leda till mindre lönsamhet och att det blir svårare att uppnå hållbarhetsmålen.

ANNONS
ANNONS

Den nya studien som är publicerad på Social Science Research Network visar att det inte alltid blir som bolagen hade tänkt sig när de sätter upp klara ESG-mål i sina portföljer.

Många bolag i USA vet inte hur de ska rapportera ESG-data och ser det hela som en rörig djungel. Det saknas något gemensamt ramverk för bolagen att följa. Numera säger runt två tredjedelar av företagen att de följer sina ESG-åtaganden, en uppgång från drygt hälften på ett år, men samtidigt vet de alltså inte hur de ska rapportera in datan som består av till exempel utsläpp av växthusgaser och energihantering.

ESG kan leda till större volatilitet

Den nya studien har mätt aktier på de största USA-börserna och den visar att bara för att ESG inkluderas i portföljen så leder det inte automatiskt till större avkastning, eftersom det samtidigt ger större volatilitet.

Det är fortfarande väldigt spretigt, visar rapporten, när det gäller gäller vad aktieägarna och bolagen anser är de viktigaste ESG-frågorna. Bara för att många tycker att klimatförändringarna är den viktigaste miljöfrågan så betyder det inte att det är just det som det aktuella bolaget arbetar med i nuläget, berättar Fortune.

Så olika ESG-mått i en djungel som är långt ifrån tämjd kan till och med förvärra bolagens utsatta hållbarhetsmål. Därför anser författarna bakom studien att ESG-måtten “bör ses som ett komplement och inte en ersättning till traditionella finansiella mätvärden”.

“Våra resultat överensstämmer även med annan färsk forskning som visar hur osäkerhet förknippad med ESG-mått sänker den finansiella avkastningen.”

Läs även:

ANNONS

EU och USA i konflikt om ny ESG-lag – Dagens PS

Elon Musk i attack mot ESG: “Satanistiskt” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS