Dagens PS

USA: Bolag har problem i ESG-djungeln

ESG
ESG kan innebära större volatilitet för portföljerna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Många bolag i USA vet inte hur de ska rapportera ESG-data och ser det hela som en rörig djungel. Det saknas något gemensamt ramverk för bolagen att följa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska bolag inom den offentliga sektorn blir allt bättre på att följa ESG-linjerna som har satts upp inom bolagen, men samtidigt blir det allt svårare för bolagen att rapportera in informationen, eftersom det ofta saknas ett gemensamt ESG-ramverk, skriver WSJ.

Svårt att rapportera in ESG-åtaganden

Numera säger runt två tredjedelar av företagen att de följer sina ESG-åtaganden, en uppgång från drygt hälften på ett år, men samtidigt vet de alltså inte hur de ska rapportera in datan som består av till exempel utsläpp av växthusgaser och energihantering.

Bolag inom den offentliga sektorn har ofta större utmaningar än privata företag – eftersom de sistnämnda, som ofta är börsnoterade, har betydligt tuffare rapporteringskrav och press från investerare.

USA halkar efter

Samtidigt håller myndigheter på att försöka komma fram till något som liknar ett gemensamt ramverk på området. EU och anda länder har kommit betydligt längre än USA inom ESG-ramverken, och i USA är det Kalifornien som verkar ha kommit längst där det snart kan bli lag för bolagen att rapportera in sina ESG-åtaganden. I somras stod International Sustainability Standards Boards klimatramverk klart, där det oberoende organet inom den privata sektorn, hoppas att dess ramverk blir den nya globala baslinjen.

I en allt mer medveten värld ökar dock även kravet på den privata sektorn, där allt från aktieägare och miljömedvetna konsumenter till leverantörer och långivare vill se att bolagen tar sig ur ESG-djungeln och levererar på riktigt.

Läs även:

EU och USA i konflikt om ny ESG-lag – Dagens PS

Sverige ESG-rensar kraftigt bland pensionsfonder – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS