Dagens PS

Elon Musk i attack mot ESG: "Satanistiskt"

Elon Musk ESG
Elon Musk swingar rejält mot S:et i ESG. Bild från konferensen Offshore Northern Seas i Stavanger, Norge. (Foto: Carina Johansen/NTB/TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Det råder en polariserad och hätsk tongång kring ESG, som mäter hur hållbart ett företag är. En av dem som gett sig in i debatten är Tesla-grundaren Elon Musk, som i en tweet skrivit att “S i ESG står för Satanistiskt”. 

ANNONS
ANNONS

ESG, som står för Environmental (miljö), Social (socialt ansvar) och Governance (bolagsstyrning), är en officiell branschstandard som mäter hur hållbart ett företag är.

Blackrock är ett bolag som valt att göra investeringar som baserats på miljövänliga och socialt ansvarsfulla målsättningar. Bolaget har blivit en politisk slagpåse från både högern, som menar att Blackrock skadar fossilindustrin, och från vänstern, som anser att de inte gör tillräckligt i kampen mot klimatkrisen, enligt Bloomberg.

Polariserad debatt

Larry Fink, vd på Blackrock, är en av de som nu vill uppmärksamma hur polariserad debatten kring ESG har blivit. I en intervju med Bloomberg under världsekonomiska forumet i Davos beskriver Fink en “enormt” hätsk stämning och personliga påhopp.

“Vi försöker rätta till alla de här missuppfattningarna kring ESG. Men det är svårt för det är inte längre professionellt, det är personligt. För första gången i min karriär upplever jag nu personliga påhopp. De försöker att demonisera de här frågorna”, säger Fink.

En av dem som gett sig in i debatten kring ESG är Tesla-grundaren Elon Musk, som i ett Twitter-inlägg under måndagen skrev: “S i ESG står för Satanistiskt”. Musk har tidigare kritiserat ESG och kallat det för “bedrägeri”, efter att Teslas verksamhet inte längre fått mätas enligt ESG.

“Utsläppen måste minska nu”

Under tisdagsmorgonen talade den amerikanske politikern och före detta utrikesministern John Kerry på det pågående världsekonomiska forumet i Davos. Ämnet var klimatkrisen sett ur ett ekonomiskt perspektiv, och Kerry höjde ett varningens finger mot världens storföretag. Omställningen mot en mer hållbar ekonomi måste ske nu, skriver CNBC.

ANNONS

“Jag är övertygad om att vi kommer att kunna arbeta mot en fossilfri ekonomi – vi kommer att göra det för att vi måste. Men jag är däremot inte övertygad om att vi kommer att ha en fossilfri ekonomi i tid”, sa John Kerry under sitt tal.

Han menade att omställningen har kommit för sent och att det därmed inte går att undvika de mest allvarliga konsekvenserna av klimatkrisen.

Läs även: Davos: John Kerry varnar för skräckscenario  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS