Norge drämmer till med blytung skattesmäll mot vindkraft och det drabbar svenska vindkraftsbolag – ”internationell skandal”, anser chefen för Norges finansbransch. 

ANNONS

Det är Finans Norges vd Idar Kreutzer som rasar mot att Norge nu tänker beskatta vindkraften med motiveringen att elpriserna är höga, berättar Affärsvärlden.

Även sjunkande kostnadsnivåer och en ökande andel utländska investeringar i norsk vindkraft har vägts in i beslutet, uppger tidningen.

Vd för finansbranschen i Norge: ”Internationell skandal”

Det slår mot bland andra de svenska börsnoterade vindkraftsbolagen Eoulus Vind och OX2 – som dock inte vill uttala sig om beslutet – och indirekt även mot fonder som investerar i vindkraft.

Norska vindkraftsbolag, som även satsar i Sverige, stoppar nu sina planerade projekt i Norge och hotar att lämna landet.

”Det är en internationell skandal som hotar utländska investeringar i Norge, stoppar investeringar i vindkraft och som är ett direkt konkurshot för många vindkraftverk”, dundrar Finans Norges vd Idar Kreutzer på norska nyhetssajten E24.

Drabbas av 40-procentig skatt

Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi varnar i AFV-artikeln för att beslutet kan leda till ett stopp i vindkraftsutbyggnaden.

Skattesatsen blir höga 40 procent, enligt planerna och ska inbringa 2,5 miljarder i skatteintäkter till norska staten varav hälften ska gå till kommunerna, är det tänkt.

ANNONS
ANNONS

Den nya skatten ska börja gälla vid årsskiftet.

Läs även: Vd: Hoten mot vindkraften måste bort [Dagens PS]

Läs mer: Hotad papegoja stänger vindkraftverk [Dagens PS]