Problem i leveranskedjorna och med tillstånd är förödande för vindkraften. Det menar Siemen Gamesas vd Christian Bruch i en intervju. Åtgärder blir allt mer akuta, för utan vindkraft blir en omställning omöjlig, säger Bruch.

ANNONS

Siemens Energy har stött på problem, vilket syns i delårsrapporten.

Det samlade resultatet för 2022 ser ut att landa på 393,8 miljarder dollar, jämfört med 661 miljarder dollar 2021. Det är den vindkraft som bolaget har investerat i genom Siemens Gamesa som drar ner ett annars gott resultat.

Framför allt handlar det om att det landbaserade vindkraftsprojektet 5.X går långsammare framåt än beräknat.

Men samtidigt som bolagets nettoförlust har växt från 560 miljoner till 647 miljoner euro, så har man tagit emot ett mycket stort antal ordrar.

Problemet är att man bara kommer kunna leverera om vindkraftverken faktiskt blir byggda.

ANNONS
ANNONS

Vindkraften möter problem

Nu varnar vd:n Christian Bruch för att omställningen kommer att omöjliggöras om vi inte kommer till bukt med alla hinder som vindkraften i dag stöter på.

Dels handlar det om att tillstånd är krångliga, drar ut på tiden eller helt enkelt nekas.

Dels handlar det om att komponenter från industrin på sistan tiden har blivit så försenade att tillverkningen och monteringen hindras.

”Glöm aldrig, förnybara energikällor som vind behöver ungefär 10 gånger så mycket material som konventionella tekniker behöver”, säger Bruch till CNBC.

”Så om du har problem i försörjningskedjan, slår det extremt hårt mot vindkraften, och det är det vi nu ser”, säger Christian Bruch.

Hindrar omställning

Han går så långt som att säga att omställningen inte kan äga rum om hindren inte försvinner.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt säger Bruch att han tror att det nu kommer att börja gå åt rätt håll för branschen igen.

”Jag är övertygad om att vi kan utnyttja denna fantastiska vindpotential på medellång och lång sikt”, säger Bruch till CNBC.

”Men det är ingen tvekan – om vi inte löser det som bransch så missar vi en betydande del av energiomställningen, och vi kommer att misslyckas med den. Så det finns inget annat val än att lösa det.”

Läs också:

Motvind för gröna investeringar – nobbar Sverige [Dagens PS]