Majoriteten av svenska folket kan tänka sig att investera i solceller. Det visar en ny Sifo-undersökning. Vattenfall släpper nu också sitt solindex, för femte året i rad.

ANNONS

Majoriteten av de tillfrågade, 57 procent, säger att de kan tänka sig att ha solpaneler på taket. Intresset för solenergi är alltså stort.

Om alla villor i landet haft solpaneler på taket 2021 skulle 11 miljarder kilowattimmar producerats, enligt Vattenfall. Det räcker till el i ett helt år för alla villor i hela Norrland – plus Stockholm, Göteborg och Malmö.

Stor potential i Sverige

”Genom vår kartläggning vill vi visa på den otroliga potentialen som Sverige har sett till att utnyttja solenergin trots våra nordligare breddgrader”, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

”Även om vi ser att många börjat upptäcka fördelarna med solenergi så vill vi fortsätta arbetet med att öka medvetenheten hos ännu fler”, fortsätter han. ”Vår uppfattning är att ju fler som inser potentialen hos solenergi desto närmare vi kommer kunna nå vårt mål om ett fossilfritt liv inom en generation.”

Västra Götaland

Allra bäst potential för solkraft finns i Västra Götaland. Efter Västra Götaland kommer Skåne, tätt följt av Stockholms län.

Vattenfall räknar ut hur mycket solenergi län och kommuner har potential att skapa per år. Solindex visar vilka områden i landet som har bäst förutsättningar att generera solkraft. Formeln utgår ifrån antal småhus i respektive område, och globalstrålningen.

Man räknar med att en villa i snitt gör av med 25 000 kilowattimmar per år.

ANNONS
ANNONS

Läs även: IEA: Den globala energikrisen kan bli ännu värre [Dagens PS]

Läs även: Ny teknik gör solpanel av alla genomskinliga ytor [Dagens PS]