Den globala energikrisen med minskad tillgång och ökande bränslepriser kan komma att bli ännu värre, det tror chefen för IEA.

ANNONS

Fatih Birol, vd för Internationella energirådet, IEA, tror att den globala energikrisen kommer bli värre och att vi kanske inte har sett det värsta än.

 ”Världen har aldrig varit med om en så stor energikris när det gäller djup och komplexitet”, sade han vid ett globalt energiforum i Sydney på tisdagen, det skriver Bloomberg.

Energisystemet i kaos

Han sade att hela energisystemet befinner sig i kaos efter Rysslands invasion av Ukraina. De stigande priserna ökar kostnaderna för både privatpersoner och industrin över hela världen och det ökar inflationstrycket och leder till dödliga protester i flera fattiga länder.

Liksom oljekriserna på 1970-talet, som ledde till enorma vinster i bränsleeffektivitet och en boom inom kärnkraft, kan världen se att politik som påskyndar övergången till renare energi antas snabbare, menade Fatih Birol, och sade att säkerheten för olje- och gasförsörjningen under tiden kommer fortsätta att utgöra en utmaning för Europa, och även för andra regioner.

”Den här vintern i Europa kommer att bli väldigt, väldigt svår,” sade faith Birol, och menade att det här är ett stort problem som kan få allvarliga konsekvenser för den globala ekonomin.

Bryta beroendet av en leverantör

Vår övergång till ren energi globalt kan vara den största fredsplanen av alla”, sade USA:s energiminister Jennifer Granholm vid samma forum. 

Under övergången till ren energi måste dock länder se till att inte byta beroendet av en dominerande energileverantör mot en annan, menade hon och tillade att Kina har mycket av tekniken och leveranskedjorna, och att det kan sluta med att vi blir sårbara om vi inte utvecklar våra egna leveranskedjor.

Kina dominerar

Kina kontrollerar cirka 80 procent av de globala försörjningskedjorna för solenergi, och enligt IEA kommer den siffran öka till 95 procent till år 2025.

ANNONS
ANNONS

Kina dominerar även en stor del av litiumjonsektorn och är en nyckelproducent av vindkraftverk. Nu försöker landet även bygga upp en kapacitet inom vätgastekniken.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hårt tryck på euron – energikrisen orsaken [Dagens PS]