För att en grön omställning ska bli möjlig krävs en annan politisk styrning än i dag, enligt gruvjätten LKAB:s vd.

ANNONS

Jan Moström, vd för LKAB, anser att den energipolitik som bedrivs från politikerna inte är tillräcklig för att generera de enorma mängder grön el som krävs.

Det säger han i Ekots lördagsintervju och det handlar alltså om planerna på storproduktion av fossilfritt stål.

Inte förstått vidden av projektet

”Ska vi genomföra den gröna omställningen, jag säger ska vi, så kommer vi ju ersätta enorma mängder olja, kol och gas med elektricitet och jag tror att det har vi inte riktigt tagit till oss, vilka enorma mängder elektricitet vi behöver, det ska till ett rejält medvetenhetsskifte och förstå att vi kommer att behöva producera enorma mängder elektricitet med vind och kärnkraft och solkraft”, säger Jan Moström.

Accelerationen i omställningen måste samtidigt ta hänsyn till klimatförändringarna, understryker Moström.

Efterlyser blocköverskridande enighet

Han efterlyser politisk enighet över blockgränserna och menar att besluten kring detta är så viktiga att det inte räcker att ta ställning bara var fjärde år. I samband med val.

”Jag skulle nog säga att det förmodligen är en av de viktigaste frågorna som vi i modern tid har att ta ställning till”, säger LKAB-chefen.

ANNONS
ANNONS

Det största projektet i den gröna omställningen i norra Sverige är HYBRIT, som är ett samarbete mellan statliga gruvbolaget LKAB, stålbolaget SSAB och energibolaget Vattenfall och där kol ska ersättas med vätgas i stålproduktionen.

Läs även: Northvolt, Hybrit och H2Green Steel – kommer det fungera? [Dagens PS]