Dagens PS

Northvolt, Hybrit och H2Green Steel – kommer det fungera?

Skylt Northvolt
Northvolt är ett av de stora nya industriprojekt som börjar hamna under kritikernas lupp. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Northvolt, Hybrit och H2Green Steel är tre riktiga storsatsningar i norra Norrland. Men nu är det flera kritiker som höjer ett varningens finger. Kommer industrierna verkligen att bli konkurrenskraftiga? Och kommer de att åstadkomma det som vi vill?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Louise Brown, konsult inom finansiell riskhantering och regelverksefterlevnad på svenska FCG, pekar ut de norrländska projekten som särskilt riskabla i en intervju med Dagens Industri.

Hon förklarar att bedrägerier över lag är en växande företeelse i det svenska samhället. Det är vanligt med komplexa strukturer kring bulvaner och penningtvätt.

Men risken för fusk och bedrägerier finns inte bara i de redan välkända och tidigare utpekade branscherna – exempelvis bygg- och städsektorn.

Brown menar att också de mest storskaliga uppläggen riskerar att medföra mycket fusk. Till Dagens Industri säger hon att omställningsprojekten i norra Sverige behöver hanteras med noggranna kontroller.

Fusk vid bygge av Northvolt

Utbyggnadstakten är så snabb och kräver så stora insatser från staten, samtidigt som det inte finns tillräckligt mycket arbetskraft. Något som hon menar öppnar dörren för bluffbolag och annan finansiell brottslighet.

Att bygget av Northvolts första fabrik omgärdades av skandaler kring byggbolaget är ingen slump, menar Louise Brown.

Också Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist är kritisk mot de norrländska projekten. Men han är tveksam av andra skäl och menar att det kan bli svårt att få kalkylen kring storsatsningarna att hänga ihop.

ANNONS

Dels är de så energikrävande att de skulle ta hela Finlands nuvarande elkonsumtion i anspråk – det gäller framför allt satsningarna på fossilfritt stål. Dels kräver de så snabb omflyttning av arbetskraft att det är svårt att förstå hur så många ska lockas till de norrländska orterna (100 000 personer).

Kronqvist menar att satsningarna i framtiden kan komma att bli betraktade som ett av flera större misstag som Sverige har gjort i ren hybris och hänvisar tidigare nedlagda 60-talsprojekt.

”Ändå debatteras satsningarna ofta som om de vore riskfria. Att metoderna ska fungera, företagen tjäna pengar och de svenska utsläppen minska betraktas närmast som en självklarhet”, skriver Kronqvist i Expressen.

Läs också:

Svenska Hybrit hyllat av FN:s klimatpanel
Norrlands industrisatsning hotad – svårt att få elnät snabbt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS