Leverantör i bilbranschen vill bort från Kina

Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022
Kinesisk brytning
Vanligen köper bilbranschens aktörer sina starka magneter från dagbrott och gruvor i Kina, likt det här. (Foto: Chinatopix via AP/TT)

Den tyska bildelsleverantören Schaeffler har skrivit på ett avtal med norska REEtec om sällsynta jordartsmetaller, skriver Reuters. Det är den första aktören i den europeiska bilbranschen som gör så. Tanken är att bli mindre beroende av Kina.

ANNONS
ANNONS

Europeiska företag brukar inte köpa in sällsynta jordartsmetaller från Europa, men EU vill nu uppmuntra till att man tar fram och säljer dem inom unionen. Detta för att minska beroendet av Kina.

De sällsynta jordartsmetallerna kan användas för att tillverka starka magneter för användning i elmotorer, elektriska generatorer i kraftverk och katalysatorer i kemiska reaktioner, exempelvis i raffinaderier inom oljeindustrin.

De förekommer också i bränsleceller och vissa specialiserade batterier.

Hur stor affären Schaeffler och REEtec är har ingen av dem velat offentliggöra, men Schaeffler uppger att man genom avtalet kommer att öka sin tillverkning avsevärt.

Bilbranschen behöver metallerna

”Det är därför, när det kommer till sällsynta jordartsmetaller, som vi behöver kompetenta partners, inte bara genom den vanliga kinesiska leveranskedjan, vi behöver en lokal leverantör i Europa”, säger Schaefflers verksamhetschef Andreas Schick.

Biltillverkare och deras underleverantörer har sedan tidigare säkrat många avtal vad gäller huvudkomponenterna i litiumjonbatterier. Många har därmed undersökt möjligheterna vad gäller kobolt, litium och nickel. Men när det gäller sällsynta jordartsmetaller har intresset varit mindre, trots att även dessa används i bilmotorer.

Föregångarna är General Motors, som förra året tecknade avtal för magneter gjorda av sällsynta jordartsmetaller från USA.

EU, Storbritannien och USA försöker nu gemensamt att göra sig av med beroendet av Kina för att bilbranschen där ska få ut sina fordon på marknaden.

De sällsynta jordartsmetallerna är egentligen inte särskilt sällsynta, men att framställa dem kan kräva bearbetning som är giftig. Det norska bolaget REEtec har hittat ett mindre förorenande sätt att framställa metallerna. Råmaterialet bolaget använder kommer från Kanada.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS