Dagens PS

Magnetfri elmotor utan sällsynta jordartsmetaller

Magnetfri elmotor
(Foto: Mahle)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 01 juni 2021Publicerad: 01 juni 2021

Den tyska bildelstillverkaren Mahle har tagit fram en magnetfri elmotor. Den innehåller inte heller några sällsynta jordartsmetaller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En magnetfri elmotor har tagits fram av tyska Mahle. Då den inte har magneter, utan elektromagnetisk induktion, behövs inte heller de jordartsmetaller som annars krävs. Precis som spisar med induktion framkallas elektriska strömmar i motorns rotor. Något som krävs för att magnetfältet ska starta och motorn ska gå i gång.

“Med vår nya elmotor lever vi upp till vårt ansvar som ett hållbart drivande företag”, säger Michael Frick, styrelseordförande i Mahle Management Board

Magnetfria motorer är inget nytt, redan 2016 lanserade Honda en motor med elektromagnet och induktion i stället för magneter. Även Tesla har använt sig av tekniken i några modeller.

Underhållsfri

Det nya med Mahles motor är att den i det närmaste är underhållsfri. Elöverföringen mellan de rörliga delarna är helt kontaktfri. Dessutom har den en verkningsgrad på hela 95 procent, enligt Mahle. Den lanseras av företaget som miljövänlig, underhållsfri och supereffektiv.

“Vår magnetfria motor kan beskrivas som ett genombrott, eftersom den ger flera fördelar som ännu inte har kombinerats i en produkt av denna typ”, säger Doktor Martin Berger, vice president för Corporate Research and advanced engineering på Mahle.

Läs mer: Fler motorartiklar på 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS