Dagens PS

Koldioxid får träd att växa snabbare enligt forskare

Koldioxid träd
Mer koldioxid ger större träd – som i sin tur binder koldioxid, enligt ny forskning. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Klimatförändringarna av koldioxid verkar ha en spännande bieffekt – forskare har upptäckt att träd verkar växa snabbare och bli större med högre koldioxidnivåer.

ANNONS
ANNONS

En forskningsstudie som nyligen publicerades i Journal Nature Communications, visar att förhöjda koldioxidnivåer i atmosfären har ökat vedvolymen – eller biomassan – i skogarna i USA.

I ett pressmeddelande hävdar miljöforskare vid Ohio State University att hastigheten och storleken med vilken skogarna växer redan kan motverka de värsta effekterna av klimatförändringarna.

“Skogar tar ut kol ur atmosfären med en hastighet av cirka 13 procent av våra bruttoutsläpp”, säger Brent Sohngen, medförfattare till studien och professor i miljö- och resursekonomi vid Ohio State University.

“Medan vi släpper ut miljarder ton koldioxid i atmosfären, tar vi faktiskt bort mycket av det bara genom att låta våra skogar växa.”

Välkänd process – men går snabbt

Processen kallas kolfertilisering: Ett inflöde av koldioxid ökar en växts fotosynteshastighet, som kombinerar energi från solen, vatten och näringsämnen från marken och luften för att växa.

“Det är välkänt att när du släpper ut massor av koldioxid i atmosfären, stannar den inte där för alltid. En enorm mängd av det faller i haven, medan resten av det tas upp av träd och våtmarker och den typen av områden”, säger forskaren.

Den nya upptäckten är hur snabbt det faktiskt går för träden att anpassa sig. Forskningsresultaten visar att jämfört med 30 år sedan är modern vegetation mellan 20 och 30 procent större än den brukade vara. Även om exponering för höga halter av koldioxid kan ha negativa effekter på naturliga system och infrastruktur så är det för träden själva endast föda som de glufsar i sig.

ANNONS

“Borde plantera fler träd”

Studien bygger på data från U.S. Forest Service Forest Inventory and Analysis Program och konstaterar att det mellan 1970 och 2015 skedde en betydande ökning av trädens vedvolym, vilket korrelerar med en tydlig ökning av koldioxidutsläppen.

Forskarna fann också att även äldre stora träd fortsätter att lägga på sig biomassa när de åldras på grund av förhöjda koldioxidnivåer.

“Kolfertilisering gör det verkligen billigare att plantera träd, undvika avskogning eller göra andra aktiviteter relaterade till att försöka förbättra kolsänkan i skogarna. Vi borde plantera fler träd och bevara äldre, för i slutet av dagen är de förmodligen vår bästa insats för att mildra klimatförändringarna”, säger Brett Sohngen i pressmeddelandet.

Läs även: Trädgränsen flyttar 100 år tidigare än beräknat

Läs även: Microsoft: Plantera träd räcker inte för klimatet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS