Dagens PS

Klimatrapport från IPCC släpps i dag – dyster läsning

IPCC klimatrapport
IPCC klimatrapport väntas vara dyster läsning. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023

I dag släpper FN:s klimatpanel IPCC sin klimatrapport om klimatkrisens utveckling. Och det är dyster läsning som väntar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN:s klimatpanel IPCC släpper under måndagen sin rapport om klimatkrisens utveckling de senaste åren. Det är den viktigaste rapporten av sitt slag på ett decennium och innehåller 10 000 sidor av vetenskapliga studier.

“Den skulle inte kunna komma vid en mer avgörande tidpunkt”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres inför rapporten.

“Mitt inne i klimatkrisen”

Den senaste klimatrapporten från IPCC släpptes 2014 och slog fast att den globala uppvärmingen går snabbare än väntat, samt att extremväder skapas av människans utsläpp.

“Den här rapporten kommer garanterat bekräfta att vi är mitt inne i klimatkrisen”, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, till SVT.

Har bara till 2030 på oss

Enligt IPCC har vi bara till 2030 på oss att halvera utsläppen för att ha chans att nå Parisavtalets mål om max 1,5 graders uppvärmning av planeten.

“Rapporten kommer att bli ett grundläggande dokument för att forma klimatarbetet under resten av detta avgörande årtionde”, sa IPCC-chefen Hoesung Lee.

Men det finns ändå hopp, enligt professor Johan Rockström.

“Förnybar energi rusar fram exponentiellt, blir billigare och kan leverera i den skala som krävs. Vi ser mer och mer belägg för att en fossilfri framtid är mycket mer spännande, avancerad, modern, hälsosam, fredligare och mera stabil”, säger han till SVT.

Läs även: De leder kampen för klimatet – Greta inte på listan  

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS