Dagens PS

De leder kampen för klimatet – Greta inte på listan

Klimatkampen
Tysklands Jennifer Morgan, Barbados Mia Mottley och Brasliens Marina Silva är bland de som lyfts fram av Reuters. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 mars 2023Publicerad: 14 mars 2023

25 banbrytande kvinnor som leder kampen för klimatet och mot klimatförändringarna. Rubriken över Reuters globala genomgång. Och ”vår” Greta Thunberg är inte ens med på listan.

ANNONS
ANNONS

När Reuters Impacts fick uppdraget att sammanställa en lista över banbrytande kvinnor i kampen för klimatet och mot klimatförändringarna, erkänner man att det stora problemet var att bara ha med 25 kvinnor på listan.

Till slut lyckades man även om man erkänner att listan bara är ”toppen av isberget”.

Kollegan mördades

Toppar listan gör Brasiliens miljöminister Marina Silva, som förlorade sin mamma och två systrar i spåren av exploateringen av Amazonas, tillsammans med Chico Méndes startade empates-rörelsen som ville ge människor i Amazonas rätten att få stanna i sina hem.

Mendes mördades av boskapsuppfödare men Silva fortsatte kampen som slutade med att staten skyddade tusentals hektar tropiska skogar.

ANNONS

Senaste nytt

Pressade presidenten

När Lula da Silva bildade sin första regering 2003 blev hon miljöminister och i hans nya regering är hon tillbaka i samma roll – men först efter att Lula da Silva gått med på att skärpa löftena kring avskogningen av Amazonas.

En annan topplats har Jennifer Morgan, USA-född men idag statssekreterare i Tyskland med ansvar för klimatfrågor.

ANNONS

Morgan ledde WWF:s globala program för klimatfrågor från 1998 till 2006 och har sedan även arbetat för Greenpeace.

Dubbel börda

Även Barbados premiärminister Mia Mottley är med på pallen hos Reuters efter att ha fått ett globalt genomslag vid toppmötet COP27.

Där slog hon fast att det i grunden är orättvist att de fattiga i den globala södern vars ”blod, svett och tårar finansierade den industriella revolutionen” nu ska stå inför att behöva bära bördan av klimatförändringarna medan den rika världen misslyckas med att leva upp till sina egna löften.

Listan i övrigt inkluderar experter, finanschefer, företagsgrundare, hållbarhetschefer, politiker och aktivister – men alltså ingen Greta Thunberg.
Nästan.

Tänkte väl det…

För Reuters slänger in en brasklapp, innan vän av ordning hunnit slå på datorn och börjat skriva den första arga insändaren; ”Vi beslutade motvilligt att inte inkludera sådana som Christiana Figueres, Greta Thunberg och FN:s miljöprogramchef Inger Andersen, som redan har en hög global profil för sitt arbete, för att lysa ljuset på kvinnor vars bidrag kan ha flugit under radarn”, påpekar Reuters.

Läs även: Greta Thunberg i protest mot norsk vindkraft

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS