Dagens PS

Chefen för klimatmötet är oljeshejk – mer olja blir det

klimatmötet
Sultan Ahmed Al Jaber är energiminister i Förenade Aramemiraten, som är värd för klimatmötet COP28. Sultanen är klimatmötets ordförande, samtidigt som han är vd för värdlandets statliga oljebolag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 dec. 2023Publicerad: 02 dec. 2023

Paradoxen är total – Förenade Aramemiraten är värd för COP28 men ökar trots det sin oljeproduktion. Mannen på bilden är chef för klimatmötet, energiminister – och vd för landets statliga oljejätte.

ANNONS
ANNONS

COP28 har som huvudmål att minska utsläppen av fossila bränslen som olja och gas.

Frontalkrocken är ett faktum när COP28:s värdland, Förenade Arabemiraten, samtidigt har för avsikt att öka sin oljeproduktion.

Och – mest barockt – är att klimatmötets ordförande är sultan Ahmed Al Jaber, som också är verkställande direktör för oljejätten Adnoc, tillika Förenade Arabemiratens energiminister.

Så mycket olja kan COP28-landet producera

“Förenade Arabemiratens statliga oljebolag Adnoc kan komma att borra 42 procent mer fram till 2030, enligt analytiker”, berättar BBC och uppger att det bara är Saudiarabiens Aramco som mellan åren 2023 och 2050 har planer på att producera mer olja än Förenade Arabemiraten.

Nu hävdar Adnoc att prognosen visar att kapacitet finns att producera mer olja och att det inte är samma sak som faktisk produktion.

Men enligt BBC har företaget redan klargjort att planen är att öka produktionskapaciteten med 7 procent de kommande fyra åren.

Forskare: Det är “häpnadsväckande

ANNONS

Bolaget menar dock att det är allmänt accepterat med viss olje- och gasproduktion de kommande decennierna, dessutom hävdar det statliga oljebolaget i Förenade Arabemiraten att deras energi blir mer klimatvänlig genom företagets expansion inom förnybar energi.

När det gäller Förenade Arabemiratens aviserade oljeproduktion kolliderar detta helt med Parismålet, det vill säga att begränsa uppvärmningen av planeten till 1,5 grader.

Det går “stick i stäv” med det, konstaterar Bill Hare, senior forskare vid Climate Analytics, som citeras av BBC och som anser att Adnocs beräknade oljeproduktion framöver är “häpnadsväckande”.

Läs mer: Arkitekten: “Klimatförändringar ett designfel” Dagens PS

Läs även: COP28: Sverige skriver under kärnkraftsavtal – tredubbling till 2050 Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS