Klimatarbetet: Miljarder försvinner till choklad och kolkraftverk

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Choklad
Italien har investerat klimatpengar i chokladbutiker i Asien. (Foto: Pixabay)

I det globala klimatarbetet har de rika länderna åtagit sig att betala 100 miljarder dollar om året till de fattiga länderna i olika slags investeringar. Det har dock visat sig att pengarna inte alltid hamnar där de var menade – som till exempel i bygget av kolkraftverk och chokladbutiker.

ANNONS
ANNONS

Det går under begreppet “klimatfinansiering” och skapades vid FN:s klimatmöte 2015. Det innebär i klartext att den rika delen av världen ska betala ut 100 miljarder dollar årligen till de fattiga länderna, genom olika slags investeringar och bidrag. Nu visar det sig dock att det inte alltid blir som man har tänkt sig, enligt ett avslöjande som Reuters står bakom.

Klimatarbetet är inte vad det lovar

Där står det klart att många rika länder helt enkelt har delat ut pengar till höger och vänster de senaste åren – som inte har någon förankring i klimatarbetet överhuvudtaget. Exempel är Italien som hjälpte till att öppna glass- och chokladkedjor i Asien, Belgien som satsade på ett kärleksdrama i Argentina, USA:s investering i en hotellkedja i Haiti och den som kanske ändå sjunker längst är Japan – som lägger sina pengar på utbyggnaden av en flygplats i Egypten och bygget av ett kolkraftverk i Bangladesh.

Det finns alltså inga klara riktlinjer i vad investeringarna ska innehålla. FN hävdar att det är upp till de rika länderna att sätta sådana regler, något som länderna hittills inte velat göra. De berörda länderna som Reuters har tittat närmare på hävdar dock att det fanns en viss del av klimatarbete i projekten.

ANNONS
ANNONS

Ingen insyn

Det finns heller ingen full insyn i systemet, så pengar kan betalas ut till projekt utan att egentligen spåras till och från källorna.

Mark Joven på det filippinska finansdepartementet, som representerar landet vid FN:s klimatförhandlingar, kallar det hela “finansernas vilda västern”.

“Vad de än kallar klimatfinansiering är klimatfinansiering.”

Läs även: Matpris och temp stiger – klimatkris ökar inflationen

Läs även: Schwarzenegger: ”Ingen bryr sig ett skit om klimatförändringar”

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS