Dagens PS

Matpris och temp stiger – klimatkris ökar inflationen

Matpris och temp stiger – klimatkrisen ökar inflationen
Spanien är ett av de länder i Europa som drabbats av extrem torka. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023

Matpris och stigande temperaturer hör ihop, och klimatförändringar kommer att göra maten dyrare i framtiden. Klimatkrisen kan elda på inflationen ännu mer i framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla har vi märkt av stigande matpris under de senaste åren. Enligt Fortune är det ingenting jämfört med vad vi kan räkna med om klimatkrisen fortsätter.

Matpris drivs upp

I spåren av pandemin och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och det påföljande kriget har experterna inte velat slå fast hur mycket av de stigande livsmedelspriserna som kan tillskrivas klimatförändringar.

Nu är siffrorna inne, och stigande temperaturer, naturkatastrofer och oförutsägbart väder kommer att driva upp matpriset ännu mer under det kommande decenniet enligt Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Inflationen ökar med temperaturen

Förra året räknar man med att värmeböljan i Europa gav en ökning av inflationen på livsmedel med 0,67 procentenheter.

2035 kommer den siffran att öka med 50 procent om prognoserna som ECB och Potsdam Institute for Climate Impact Research ger i en färsk rapport stämmer.

Krävs anpassning av jordbruket

Det krävs enorma investeringar i jordbrukssystemen för att skapa en mer motståndskraftig livsmedelsproduktion. Om det inte görs kan klimatförändringarna ge så mycket som en hel procentenhets inflation per år fram till år 2035 enligt Fortune.

ANNONS

Allra värst är det för matpriserna, som kan stiga med mer än 3 procent per år i och med att skördarna minskar på grund av stigande temperatur.

“Utbredd påverkan”

“Den extrema hettan i Europa sommaren 2022 är ett exempel där hetta och torka gav utbredd påverkan på jordbruket och den ekonomiska aktiviteten”, säger rapporten enligt Fortune.

“Framtida klimatförändringar kommer att förstärka omfattningen av sådan extrem värme, och därigenom också förstärka den potentiella påverkan på inflationen.”

Pilotprojekt med Fed

Stora finansiella institutioner och centralbanker ser klimatförändringar som en möjlig orsak till ekonomisk instabilitet och inflation.

USA:s centralbank, Federal Reserve, och de sex största bankerna i USA ingår i ett pilotprojekt som ska bedöma hur stor påverkan olika klimatscenarier kan få på ekonomin.

Läs även: Ökande extremväder blir allt dyrare för fattiga länder 

Läs även: Klimatkrisen får Jordanien och Israel att samarbeta 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]