Dagens PS

Jakten på alternativet till litium

natrium
I racet om elbilsmarknaden kan natrium snart spela en viktig roll. Foto: Pontus Lundahl / TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 okt. 2023Publicerad: 30 okt. 2023

Världens brist på sinande litium kan ha fått en en lösning. Många bolag vill satsa på natrium istället – en metall som det finns gott om.

ANNONS
ANNONS

Kina leder redan natriumjon-racet, precis som landet gör när det gäller elbilar i övrigt. Fabriker öppnar runt om i Kina, där litium nu har bytts ut mot natrium i elbilsbatterierna. Svenska katodföretaget Altris har öppnat kontor i Kina och finns med i de planerna.

Natrium tar över från litium

Samtidigt som många experter har varnat om att efterfrågan är långt större än utbudet när det gäller just litium så kan tillverkare av allt från elbilar till mobiltelefoner kanske ändå pusta ut, eftersom det verkar som natrium kan ta över stafettpinnen, åtminstone delvis.

Natrium går att utvinna ur saltet i haven och även om Kina redan har satt igång med utvinning och produktion i stor skala så tar det enligt experterna lång tid att forska kring batteriteknink, där den första forskningen kring litium till exempel går tillbaka till 1960-talet. En nackdel med natriumjonbatterier är emellertid den relativt låga energidensiteten. Forskningen pågår för fullt och svenska Altris har tagit in pengar i nya satsningar på natriumtekniken. Bland investerarna som pumpade in pengarna förra året var Northvolt, EIT InnoEnergy och Molindo Energy.

Det handlar om priset i slutändan

När jakten på billiga metaller fortsätter gäller det att snabbt plocka marknadsandelar, när omställningen på många håll nu går snabbare än vad många hade hoppats på. I slutändan handlar allt om priset, och vad tillverkare och konsumenter är beredda att betala för produkterna. Om natrium på allvar kan pressa priserna så leder metallen redan över litium, skriver The Economist.

Läs även:

Svenska Altris hett när techjätte lanserar nytt batteri – Dagens PS

ANNONS

Nu ska litium återvinnas med växtsyra – svensk forskning – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS