Dagens PS

Nu ska litium återvinnas med växtsyra – svensk forskning

litium
Världens aptit på litium ökar hela tiden. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Ett berg av litiumbatterier som ska återvinnas. Frågan är bara hur det ska gå till? Nu har några Chalmers-forskare kommit på en metod som återvinner elbilsbatterier med hjälp av oxalsyra som finns i bland annat rabarber.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet har oroat bilbranschen ett bra tag nu. Efterfrågan av litium är betydligt större än tillgången och världen kommer ha ett underskott av den eftertraktade metallen inom några år.

Globalt producerades 540 000 ton litium under 2021. Till 2030 beräknar World Economic Forum att den globala efterfrågan kommer överstiga 3 miljoner ton, så med andra ord är det ett saftigt underskott som varken bilbranschen eller forskarna har kunnat ge en bra lösning på.

Lösningen är växtsyra

Nu kommer dock några Chalmers-forskare med en lösning på problemet. De kommer inte använda kemikalier utan helt naturlig oxalsyra – som finns i växtriket i till exempel rabarber – till att återvinna litium och aluminium som finns i förbrukade elbilsbatterier.

Återvinningsmetoden kallas för hydrometallurgi och återvinner hela 100 procent aluminium och 98 procent litium i batterierna, där forskarna samtidigt tar vara på värdefulla metaller som litium, kobolt, nickel och mangan.

“Hittills har ingen lyckats hitta exakt rätt förutsättningar för att separera så här mycket litium med oxalsyra – och dessutom få bort allt aluminium samtidigt. Eftersom alla batterier innehåller aluminium behöver vi kunna ta bort det utan att förlora de andra metallerna”, säger en av Chalmers-forskarna Léa Rouquette.

Svenska forskare ligger bakom genombrott

Metoden ska gå att användas i storskalig omfattning, vilket givetvis är ett stort genombrott, som svenska forskare ligger bakom, skriver Chalmers.

ANNONS

“Vår nya metod visar en ny lovande väg framåt för batteriåtervinningen – en väg som det finns all anledning att utforska vidare.”

Forskarna samarbetar redan med Volvo Cars och Northvolts projekt Nybat där gruppen under många år har bedrivit forskning inom återvinning av de metaller som finns i litiumjonbatterier.

Läs även:

Renare litium-framställning till elbilar – Dagens PS

“Våg av litium uteblir” – bristvara även 2023? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS