Dagens PS

Greta Thunberg: "Lyckades urvattna bla, bla, bla"

Greta Thunberg bla
Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg är djupt besviken över resultatet från COP26 – "urvattnade till och med bla, bla, bla", säger hon. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg är djupt besviken över resultatet från COP26 – “urvattnade till och med bla, bla, bla”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Greta Thunberg döljer inte sitt missnöje över vad makthavarna uppnått, eller rättare sagt inte uppnått under klimat-toppmötet COP26.

I intervju med BBC Scotland slår Greta Thunberg fast att det fortfarande saknas en bindande överenskommelse från COP26 för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader enligt Parisavtalet.

“De lyckades till och med urvattna bla, bla, bla”, säger Greta Thunberg i tv-intervjun, även om hon i en passus säger att COP26-delegaterna kan ha tagit några “små steg framåt” i klimatfrågan.

Men sammanfattningsvis slutade klimatkonferensen i ett fiasko, anser hon vilket hon själv och många med henne hade väntat, säger Thunberg och konstaterar att fossilindustrin nu kan fortsätta expandera.

“Väldigt, väldigt svagt” klimatavtal

Klimatavtalet som det nu beslutades om i Glasgow beskrivs av den svenska miljökämpen som “väldigt, väldigt svagt” och öppet för tolkningar.

Greta Thunberg understryker på nytt vikten av att agera nu, det finns ingen tid att vänta längre, betonar hon.

“Vi ska komma ihåg att klimatkrisen handlar om tid”, säger Thunberg till BBC.

Greta Thunberg riktade tidigare på Twitter svidande kritik mot tillgängligheten på COP26:

“#COP26 har kallats det mest exkluderande COP-mötet någonsin. Det här är inte längre en klimatkonferens. Det är en greenwash-festival för det globala nord. En två veckor lång hyllning till business as usual och bla bla bla”, skrev Thunberg.

Nästan 200 länder skrev under klimatavtalet i Glasgow, men efteråt sågades uppgörelsen av världspressen med bland annat rubriker som “vi är fortfarande på väg till helvetet”, vilket Dagens PS berättade om på måndagen.

“Indien och Kina krossar COP:s planer på att överge kol”, skrev exempelvis The Sunday Times medan Sunday Telegraph använde beskrivningen “coal climbdown” och The Mail on Sunday gick steget längre med “Cop out”.

Läs mer här: Världens media sågar COP26

Läs även: Greta Thunberg isolerar golv för att spara energi

Läs också: USA och Kina i gemensamt utspel om klimatet

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS