Dagens PS

USA och Kina i gemensamt utspel om klimatet

John Kerry och det kinesiska sändebudet Xie Zhenhua gick ut i ett gemensamt uttalande om ett bilateralt samarbete kring klimatet. (Foto: Alastair Grant/AP/TT)
John Kerry och det kinesiska sändebudet Xie Zhenhua gick ut i ett gemensamt uttalande om ett bilateralt samarbete kring klimatet. (Foto: Alastair Grant/AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

I onsdags gick USA och Kina ut i ett gemensamt uttalande om klimatet. De båda länderna bekräftar ambitionerna i Parisavtalet. Nu ska de gå in i bilaterala samarbeten för att nå målet. 

ANNONS
ANNONS

Kinas president Xi Jinping har valt att inte komma till Klimattoppmötet i Glasgow, men det kinesiska klimatsändebudet Xie Zhenhua gjorde ett gemensamt uttalande med John Kerry, skriver Bloomberg.

“Vi behöver arbeta aktivt för att motverka klimatförändringarna”, konstaterade Xie.

Både Kina och USA har undvikit att skriva på avtalet om att fasa ut kol helt till 2030, och USA har trots ansträngningar inte heller förmått Kina att underteckna någon överenskommelse om metanutsläpp. Nu kan det i stället bli fråga om bilaterala samarbetsavtal och egna, nationella planer om hur de båda länderna ska nå nollutsläpp.

Frågor som Kerry och Xie båda tog upp i sina samordnade uttalanden var minskade metanutsläpp och att hindra olaglig skogsavverkning.

Kina har dessutom, före klimattoppmötet, lanserat sin helt egen plan om hur landet ska bli klimatneutralt till 2060.

En del bedömare menar att utspelet snarast ska ses som en signal om ett bredare samarbete, snarare än att länderna nu tillsammans hittar en lösning för klimatet, samtidigt som konkreta lösningar för utsläppsminskningar kan vara en fungerande och vital del i en sådan dialog.

“Det kan bara vara goda nyheter att USA och Kina samarbetar nära om klimatförändringarna och om att skära ner på metan”, säger Bernice Lee, forskningsledare på Chatham House, till Blioomberg.

“Men uttalandet är inte tillräckligt för att få till ett avtal. Washingtons och Beijings verkliga utmaning är hur väl de förhandlar för ett avtal som räcker för att nå 1,5-gradersmålet nu på plats här i Glasgow.

ANNONS

Läs också:

Klimatfinanser – Sverige och Norge i topp
Al Gore: Investerare halkar efter i revolutionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS