Dagens PS

Greta Thunberg i protest mot norsk vindkraft

Greta Thunberg
Greta Thunberg protesterar mot norsk vindkraft och spärrar tillsammans med flera andra miljöaktivister ingången till Norges energidepartement. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

Tillsammans med ett dussintals andra miljöaktivister blockerar Greta Thunberg ingången till Norges energidepartement.

ANNONS
ANNONS

Miljöaktivisterna med bland andra svenska Greta Thunberg protesterar mot vindkraft byggd på mark som traditionellt används av samiska renskötare.

Det rapporterar Reuters och uppger att Greta Thunberg anser att övergången till grön energi inte får ske på bekostnad av ursprungsbefolkningens rättigheter och mänskliga rättigheter.

“Då är det inte klimaträttvisa”, säger Thunberg till nyhetsbyrån som berättar att turbinerna på två vindkraftsparker i mellersta Norge fortfarande är i drift trots att landets högsta domstol för 16 månader sedan – det var 2021 – slog fast att vindkraftsparkerna kränker samiska rättigheter enligt internationella konventioner.

Hon demonstrerar med Greta Thunberg

Renskötarna menar att deras djur blir skrämda av ljudet från vindkraftsverken och blotta synen av vindkraftsmaskinerna.

“Vi är här för att kräva att turbinerna rivs och att lagliga rättigheter måste respekteras”, säger den samiska sångerskan och låtskrivaren, skådespelerskan och aktivisten Ella Marie Haetta Isaksen – som deltar i vindkraftsprotesterna i Norge – till Reuters.

Sedan i torsdags har hon tillsammans med ett tiotal andra samiska demonstranter i ut-och-in-vända samedräkter ockuperat det norska energidepartementets reception, men under måndagens tvingade polisen bort och grep demonstranterna.

Norske energiministern lovar göra sitt yttersta

ANNONS

De släpptes dock senare och återvände då till det norska energidepartementet, där man hävdar att de aktuella vindkraftsparkernas öde är komplext trots att högsta domstolen i Norge konstaterat att vindkraften står i strid med internationella konventioner.

Det norska energidepartementet hoppas emellertid på en lösning i form av en kompromiss med de 151 vindkraftsturbinerna, uppger Reuters.

“Ministeriet kommer att göra vad det kan för att bidra till att lösa det här fallet och att det inte kommer att ta längre tid än nödvändigt”, säger Norges energi- och oljeminister Terje Aasland i ett uttalande till Reuters och förstår, säger han, att vindkraften är “en börda för renskötarna”.

Läs även: Norge-smocka mot svensk vindkraft: “Skandal”

Läs mer: Ja till Vattenfalls vindkraftspark i havet

Läs vidare: Vindkraft äntligen klar: El till 88 000 hem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS