Norra Sverige fortsätter med sina gröna investeringar sedan det nu står klart att en industriinvestering på flera miljarder kronor tar fart i Umeå. Det handlar om förnybar e-metanol, framför allt till sjöfarten.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat så miljardsatsar Örnsköldsvik redan på fossilfri sjöfart och nu står det dessutom klart att Göteborgsbaserade Liquid Wind planerar att bygga ytterligare minst två anläggningar i norra Sverige, berättar Di.

Förutom Örnsköldsvik så är även Sundsvall och Umeå med på kartan för investeringarna.

Umeå står näst på tur i norra Sverige

”Samtidigt som byggstart närmar sig i Örnsköldsvik och projekteringen pågår för fullt i Sundsvall kan vi nu bekräfta att det blir Umeå som står näst i tur”, säger Claes Fredriksson, vd på Liquid Wind.

Tre städer med lika många anläggningar, ska stå klara inom lika många år, enligt honom.

Den nya anläggningen i Umeå kan hjälpa till att göra staden klimatneutral, där den förnybara andelen koldioxid från kraftvärmeverk ska gå till elektrobränslefabriken medan den fossila andelen ska fångas in genom CCS-teknik.

Pengar behövs

Claes Fredriksson förklarar att det finns ett stort intresse för projekten, men att mycket pengar fortfarande behövs.

”Vi har kontakt med regeringen där vi framfört att någon typ av introduktionsstöd för elektrobränsle är nödvändigt för att säkerställa att storskalig produktion i Sverige snabbt kommer igång.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Liquid Wind rekordsatsar – ska ha 500 anläggningar [Dagens PS]

Läs även: Ørsted storsatsar på svensk e-metanol [Dagens PS]