Energimarknaderna tvingar fram snabbare grön omställning

Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022
Grön omställning
Den gröna omställningen kommer att snabbas på av kriget i Ukraina, tror flera investmentbanker. (Foto: TT)

De globala energimarknaderna skakas av Rysslands invasion av Ukraina – det är något som öppnar för grön omställning i en ännu snabbare takt, enligt analyser från investmentbolagen abrdn och T. Rowe Price.

ANNONS
ANNONS

Oljepriset har varit väldigt svängigt den senaste månaden, och pendlat från under 100 dollar per fat upp mot 130 dollar per fat. Priserna på naturgas har skakat ännu mer. Detta talar på sikt för andra energikällor – som sol-, vind- och kärnkraft.

“När energipriserna stiger kommer det att finnas motivation att gå vidare med att investera i förnybara energikällor, men det kommer sannolikt också att bli ett ökat beroende av kol på kort sikt, eftersom många länder har inhemsk tillgång”, säger Robert Minter, investment director på investmentbolaget abrdn.

Mer brådskande med grön omställning

Shinwoo Kim, Portfolio Manager, Global Natural Resources Strategy på investmentbolaget T. Rowe Price gör en liknande analys om behovet för en grön omställning.

“Rysslands invasion av Ukraina skulle kunna göra omställningen av ren energi mer brådskande och uppmuntra politiska beslutsfattare i Europa att se på andra bränslen mer pragmatiskt.”

Det svängiga oljepriset kommer att fortsätta, tror analytikern. Men på sikt kommer högt oljepris vara lösningen på det höga oljepriset.

“Den grundläggande mekaniken i denna ombalansering processen är bekant, även om de exakta omständigheterna skiljer sig åt. På andra sidan av den massiva efterfrågechocken som
inträffade under pandemin så kommer återhämtning i utbudet att ta tid – men komma ikapp eftersom förhöjda priser stimulerar producenter att intensifiera borrning och slutförandet av nya brunnar”, skriver Shinwoo Kim T. Rowe Price.

ANNONS
ANNONS

Tror på högre efterfrågan på energi

Även Robert Minter på abrdn tror att den nya situationen kommer att stimulera efterfrågan på energi som inte kommer från Ryssland.

“Det skulle ta uppskattningsvis fem år att ersätta Rysslands energi från den globala marknaden och skulle innebära aggressiva ansträngningar för att hitta nya fält, utveckla dem och lägga till rörledningskapacitet och terminaler för flytande naturgas. Detta pekar mot en ökad global efterfrågan på energi på sikt”, säger Robert Minter.

Läs även: Macron kräver sanktioner mot rysk olja efter Butja

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.