Det krävs hårdare sanktioner mot Ryssland som ett svar på krigsbrotten i Butja, säger Frankrikes president Emmanuel Macron. USA vill också kasta ut Ryssland från rådet för mänskliga rättigheter, rapporterar Reuters.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron menar att bilderna på dödade civila i den ukrainska staden Butja som spridits över världen efter att Ukraina återtagit kontrollen över hela Kyiv-området gör att sanktionerna mot Ryssland måste bli ännu hårdare.

”Det finns mycket tydliga tecken som pekar på krigsförbrytelser. Det är mer eller mindre fastställt att den ryska armén är ansvarig (för Butja-morden)”, säger han till France Inter, enligt Reuters.

”Det som hände i Butja kräver en ny omgång av sanktioner och mycket tydliga åtgärder”, säger Macron som vill se sanktioner mot rysk kol och olja.

USA kommer också att be FN:s generalförsamling att stänga av Ryssland från rådet för mänskliga rättigheter.

”Rysslands deltagande i rådet för mänskliga rättigheter är en fars. Och det är fel, och det är därför vi anser att det är dags att FN:s generalförsamling röstar för att ta bort dem”, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield på måndagen.

ANNONS
ANNONS

”Mitt budskap till de 140 länder som modigt har stått tillsammans är: bilderna från Butja och förödelsen över Ukraina kräver att vi nu matchar våra ord med handling”, säger hon.

Läs även: Det kan ta åratal för Ukraina att gå med i EU [Dagens PS]