Dagens PS

Ekonomiprofessor: "Nu kommer EU fixa det här"

Ekonomiprofessor John Hassler vid presentationen av Nobelpriset i ekonomi 2022, han menar att revisionen av EU:s handelssystem för utsläppsrätter är en "game-changer"
Ekonomiprofessor John Hassler vid presentationen av Nobelpriset i ekonomi 2022, han menar att revisionen av EU:s handelssystem för utsläppsrätter är en "game-changer". (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Ekonomiprofessorn John Hassler anser att Sveriges bensin- och koldioxidskatter blir onödiga nu när EU reviderat sitt handelssystem för utsläppsrätter.

ANNONS
ANNONS

Efter revisionen av handelssystemet för utsläppsrätter, EU ETS, har Europa ett tydligt mål gällande koldioxidutsläpp och ett verktyg med bevisad effekt som styr mot målet, det rapporterar Tidningen Näringslivet.

Pris på nästan alla utsläpp

“Det som är så revolutionerande med den här revisionen, är att nu är vi inte långt ifrån att ha pris på alla utsläpp. Och det är det mest effektiva sättet att få ned utsläppen”, säger europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) till TN.

Hon har representerat Europaparlamentets liberala partigrupp genom revisionsprocessen.

EU ETS trädde i kraft 2005 och från dem som deltar i utsläppshandeln minskade utsläppen av växthusgaser med 35 procent mellan 2005 och 2019, målsättningen var 21 procents minskning.

Hittills har inte utsläpp från väg- och sjötransporter ingått men nu ska en ny utsläppsrättshandel för uppvärmning av byggnader och vägtransporter införas 2027.

Sjöfarten ska gradvis inkluderas i det befintliga systemet och vara fullt inkluderad till 2026.

Nivån är i linje med Parisavtalet

ANNONS

John Hassler, professor i nationalekonomi med fokus på klimatekonomi, menar att det EU nu har kommit fram till är en “game changer”.

Hans slutsats är att EU nu kommer strypa koldioxidutsläppen på en nivå som är i linje med Parisavtalet och att omställningen till klimatneutralitet inte är exceptionellt stor jämfört med andra samhällsomställningar.

“Det betyder också att många saker som görs idag har blivit meningslösa: att företag och kommuner har utsläppsbudgetar, att pensionsfonder och andra räknar ut sina koldioxidavtryck, att vi inför egna regler för att minska koldioxidutsläppen i Sverige. Allt det där är meningslöst. Det är fixat nu. Nu är det andra saker vi måste göra”, säger han till TN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lista: Framgångarna för klimatet 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS