Solpaneler på baldakiner som skyddar bilar från regn, snö och sol har nu blivit obligatoriska på större parkeringsplatser i Frankrike.

ANNONS

Den franska senaten godkände nyligen lagstiftning som kräver att alla nya och befintliga parkeringar för 80 eller fler bilar ska täckas av solpaneler, detta för att öka produktionen av ren energi, det rapporterar BBC.

Har funnits i flera år

I Storbritannien finns inget motsvarande krav på solpaneler, men där har ändå solparkeringar funnits i flera år och det finns tecken på att de börjar öka i antal.

Solpaneler på parkeringsplatser möjliggör elproduktion på platser som ofta är placerade nära energislukande anläggningar som sjukhus, kontor eller köpcentrum.

Höga elpriser gör också att många företag vänder sig till förnybar energi på plats, i försök att hålla nere kostnader.

Finns en enorm möjlighet

Enligt en rapport från CPRE och UCL Energy Institute är möjligheten att förvandla fler brittiska parkeringsplatser till solparkeringar enorm.

”Vi tror att den totala potentialen i den bebyggda miljön är cirka 117 Gigawatt. Och av det tror vi att 11 Gigawatt, är parkeringsplatser”, säger professor Mark Barrett vid UCL till BBC.

Finns 200 kvm parkeringsplatser

För närvarande har Storbritannien en solenergikapacitet på cirka 15 Gigawatt och till 2030 krävs totalt 40 Gigawatt för att nå landets nettonoll-mål, detta enligt Solar Energy UK.

Enligt Mark Barrett är 11 Gigawatt för solparkeringar en konservativ siffra som baseras på uppskattningen att det finns 130 kvadratkilometer tillgängliga parkeringsplatser i Storbritannien.

Men enligt fastighetsrådgivaren Knight Franks uppskattning finns det 200 kvadratkilometer parkeringsplatser i Storbritannien och i sin rapport antog CPRE och UCL att 50 procent av alla parkeringsplatser skulle täckas med tak och inte 100 procent.

ANNONS
ANNONS

Hur man än räknar finns det mycket plats för solpaneler på parkeringsplatser och det börjar folk nu inse.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Parkeringar med solpaneler kan öka även i Sverige [Dagens PS]