Danmark storsatsar på fyra stora vindkraftparker – två i Nordsjön och två i Östersjön. Det kan förse Europa med stora mängder el från vindkraft, enligt ett pressmeddelande från danska Ørsted.

ANNONS

Med en installerad kapacitet på 5,2 gigawatt, eller motsvarande drygt tre större kärnreaktorer, avser Ørsted och fondförvaltaren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) att öka den danska elproduktionen.

Tanken är också att förse övriga Europa med energi från vindkraft, och parkerna ska byggas på ett sådant sätt att det förenklar överföring av el till de nät där det behövs mest.

Två av vindkraftparkerna ska ligga i Östersjön strax utanför Bornholm. Två kommer att förläggas till Nordsjön nära den norska kusten.

Vindkraft till Europa

Tillsammans motsvarar kapaciteten i de nya vindkraftparkerna mer än dubbelt så mycket som den havsbaserade vindkraft som Danmark har i dagsläget.

Inga danska skattepengar kommer att användas för att bygga vindkraftsparkerna, konstaterar Ørsted, som tillsammans med CIP ska ansvara för såväl konstruktion som drift och underhåll. Däremot hoppas man att det ska bidra till att skapa fler jobb.

ANNONS
ANNONS

Rasmus Errboe, chef för Region Continental Europe på Ørsted säger i pressmeddelandet att han vill att vindkraftparkerna ska ”hjälpa till att befästa Danmarks fortsatta ledarställning och skapa förutsättningar för att snabbstarta nästa fas av ett danskt projekt där vi producerar förnybar vätgas och gröna bränslen.”

Läs också:

Så kraftigt är världens nya, starkaste vindkraftverk [Dagens PS]
Energiöar – projekt som kan rädda Europas energikris [Dagens PS]