Dagens PS

Energi-öar - projekt som kan rädda Europas energikris

Projektet kan lösa Europas energikris
Byggandet av den nya energi-ön kan bidra till att lösa Europas energikris. Enligt uppgifter kan projektet sätta igång nästa år. (Foto: Foto: Danish Energy Agency)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 30 sep. 2022

“Energi-ön” – en ny konstgjord ö i Nordsjön utanför Danmark kan inte bara bli världens första energi-ö utan även hjälpa till att lösa Europas energikris. Projektet, som lanserades för ett år sedan, är ett av många Cleantech-projekt som nu i krisen blir mer aktuella än någonsin

ANNONS
ANNONS

Innovatörer i Danmark har stora planer med byggandet av nya konstgjorda ö utanför Jylland i Nordsjön. Den kommer ta emot el från havsbaserad vindkraft och sedan föra elen vidare till miljoner hushåll – ända upp till tio miljoner hem – även utanför Danmark, beskriver projektet på Youtube.

Energi-ön täcker 120 000 kvadratmeter i Nordsjön

Till att börja med kommer projektet täcka 120 000 kvadratmeter i Nordsjön, men eftersom havsområdena är vidsträckta kan de utökas.

Blir projektet av förväntas det kosta 334 miljarder kronor och kan sätta igång redan 2023 enligt uppgifter

Projektet ska sedan kunna börja leverera energi efter tio år.

Den danska staten är tänkt att vara en stor delägare tillsammans med privata bolag, och vem som kommer stå för bygget – eller hur det kommer utformas är inte klart ännu, men en idé är att bygga ön som en konstgjord sandö.

Samarbete för att lösa Europas energikris

Projektet är viktigt i att sammanföra Europas arbete i att lämna sitt fossila beroende och satsa på gröna energikällor. Det är även viktigt för Danmarks väg mot hållbara källor – där landet har lovat att överge gas- och oljeutvinning i Nordsjön till 2050. Det är även året som hela EU har sagt att man bli klimatneutralt.

ANNONS

Den nya energi-ön kan bli en början på flera nya liknande öar i Nordsjön och även i Östersjön som kan producera vindkraftsbaserad el till länder i närområdet, så att hela unionen lättare kan nå klimatneutralitet.

Läs även: Rent vatten via solljus – startups storsatsar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS