Vätgas är melodin när BP ställer om, konstaterar Reuters. Lösningen kan spela en stor roll när allt fler siktar på koldioxidneutralitet. Men det duger inte med vilken sort som helst.

ANNONS

När det kommer till att ersätta fossila bränslen tycks British Petroleum ha bestämt sig. Det är vätgas som gäller. Medan många industrier satsar batterier och att ladde dem med förnybar elektricitet, så finns det användningsområden där det inte går.

Vätgas fungerar både som drivmedel i fordon och i flera industriella processer. Den fungerar för att lagra energi och är också en förutsättning vid tillverkning av fossilfritt stål.

Därför är det många företag som redan ser den gröna energikällan som en god investering. Nu sällar sig BP till dessa.

Bolaget håller till exempel på att inrätta en avdelning på 150 personer som bara ska jobba med vätgas. Parallellt med havsbaserad vindkraft väljer bolaget att undersöka förutsättningarna för vätgsproduktion i både USA, EU, Storbritannien och Oman.

I USA har man kommit långt och investerar genom ett raffinaderi i Whiting i Indiana.

Blå och grön vätgas olika hållbart

Men i valet mellan det som vissa i branschen kallat blå och grön vätgas, så vill BP framför allt satsa på den blåa sorten.

Det kan vara kontroversiellt, för den sortens vätgas är inte utan koldioxidutsläpp. Grön vätgas tillverkas helt och hållet med elektricitet som man har fått från fossilfria källor. Blå vätgas däremot, går igenom samma process som den ”vanliga” vätgasen, och då använder man växthusgasen metan.

Skillnaden är bara att man fångar in den koldioxid som bildas vid processen genom så kallad corbon capture and storage (CCS). Det tillvägagångssättet är dock långtifrån alltid säker och kan läcka.

ANNONS
ANNONS

Även om BP också kommer att satsa på helt grön gas är det satsningen den blå som dominerar.

Bolaget är redan en av de största investerarna i vätgasprojekt bland världens främsta olje- och gasbolag, inklusive Shell, TotalEnergies, Repsol och italienska Eni, skriver Reuters.

Läs också:

EU ger miljarder till vätgasprojekt [Dagens PS]