Dagens PS

Bloomberg: Ingen slår Sverige i cleantech

Skellefteå
Skellefteå kan vara hem för det nya Silicon Valley. Sverige och Norden ligger i hållbarhetstoppen. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Sverige är det land i Europa som har mest pengar investerade i cleantech, konstaterar Bloomberg. Enligt en ny optimistisk rapport finns 12 procent världens mest hållbara företag i de nordiska länderna, som bara står för 2 procent av världens BNP.

ANNONS
ANNONS

Det har uppmärksammats tidigare – Norden är mästare i hållbara teknikföretag, och Sverige ligger i topp. Mellan Mo i Rana i Norge, Skellefteå i Sverige och Vasa i Finland löper det så kallade ”batteribältet”. Där bygger Northvolt och Freyr konkurrerande batterifabriker.

Samtidigt pågår en lång rad andra gröna projekt med kraftfull ekonomisk backning i olika delar av Norden. På Island lagrar man koldioxid under jorden för att förvandla det till sten. I Danmark pågår en omfattande vätgassatsning.

Enligt en rapport från McKinsey kan det här generera så mycket som en miljon nya jobb i nordiska länder till 2050. 400 000 av dem tror man hamnar i Sverige.

Och det är också i Sverige som Bloomberg menar att ”det nya Silicon Valley” växer fram.

Sveriges cleantech exploderar

H2 Green Steels satsning på fossilfritt stål drar uppmärksamheten till sig.

Heart Aerospace, som arbetar med elflyg, backas av Bill Gates. X Shore utmanar konkurrenterna med stora satsningar på batteridrivna fartyg. Och mängder av startups i grön teknik bubblar fram i spåren av Northvolt.

En fördel för Sverige, och även Norge, är att det är länder med god tillgång till vattenkraft och mycket ren kraftproduktion. Men det kan också vara nackdelen. De stora industrierna i norr kommer att sluka mycket av energin.

ANNONS

Samtidigt är elnätet svagt och klarar inte att transportera stora mängder el till södra Sverige. Risken finns att de södra delarna får svårt med energiförsörjning när alla fabriker är i gång. Det kan bli en bromskloss.

Bloomberg tar emellertid dessa bekymmer lätt – om regeringen bara håller fast vid sin gröna färdplan blir det snart nya vindkraftparker även i söder konstaterar man.

Och med tanke på att så mycket kapital är satsat i de nya industrierna kan det bli svårt att komma undan. Wallenberg-kopplade EQT Ventures, kända entreprenörer som Spotifys Daniel Ek och många andra har satsat pengar. Bara Northvolt har kontrakt på så mycket som 55 miljarder dollar. Det kommer att förpliktiga.

Läs också:

Northvolt räddar Europa ur Kinas järngrepp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS