Svenska storbanker har blivit bättre på hållbarhet men har inget emot att bryta mot Parisavtalet, enligt ny rapport.

ANNONS

I Fair Finance Guide senaste och årliga granskning framgår det att svenska storbanker stramat upp sina riktlinjer ytterligare på hållbarhetsområdet.

Men fortfarande har ingen av storbankerna något emot att finansiera bolag som expanderar sin utvinning av olja och gas – trots att det bryter mot Parisavtalet.

”Det är glädjande att bankerna fortsätter skärpa sina riktlinjer kring hållbarhet. Det här är viktiga frågor för svenska bankkunder som vill att deras pengar ska användas på ett hållbart sätt och inte gå till verksamheter som förstör planeten”, säger Jakob König som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

I rankningen hamnar de etiska bankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank högst upp.

Dessa två banker lever nästan till 100 procent upp till sina hållbarhetslöften.

ANNONS
ANNONS

Övriga banker får dock en varningstriangel i kanten och har mycket kvar att göra i sina hållbarhetsarbeten, även om de alltså blivit bättre.

SEB har exempelvis klättrat från en jumboplats i förra mätningen 2020 till en topplacering bland storbankerna.

I år hamnar Handelsbanken i botten på listan.

Bankerna har blivit bättre på området djurskydd men haltar fortfarande betänkligt när det gäller utlåningen till fossila bolag som ägnar sig utvinning av olja och gas, även om framsteg skett hos SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank.

”Det är anmärkningsvärt att bankerna inte har satt stopp för stödet till oljebolag som utökar sin utvinning. De här bolagen rör sig i helt fel riktning och det måste upphöra omedelbart om vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof”, säger Jakob König.

Däremot visar kartläggningen att Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har följt efter Handelsbanken och nu utesluter fossilbolag ur samtliga av sina fonder.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Fair Finance Guide-rapporten.

Läs även: Nordea kallar smutsiga bolag ”omställningsbolag” [Dagens PS]

Läs mer: Klimatexpert: Var kritisk mot bankerna [Dagens PS]