Storbankerna skärper sina klimatkrav, men kryphål tillåter processerna att fortsätta som vanligt. ”Man ska vara väldigt kritisk till det som sägs”, säger Jakob König på initiativet Fair Finance.

ANNONS

Business as usual. Så kan det blir framöver, trots att storbankerna nu skärper tonen mot fossilindustrin när det gäller att låna ut pengar, som Dagens PS rapporterat om. 

Vara kritisk

Samtidigt gäller det att vara kritisk, menar Jakob König på initiativet Fair Finance Guide som granskar hållbarheten när bankerna investerar och lånar ut pengar.

”Man ska vara väldigt kritisk till det som sägs, för generellt får man ett väldigt överdrivet intryck av vad bankerna tar för hänsyn till hållbarhetsfrågor – verkligheten är ofta något helt annat”, säger han till Di.

Ett kryphål kan till exempel vara att storbankerna avstår att finansiera direkta smutsiga fossila projekt i så kallade projektfinansieringar. Samtidigt kan bankerna låna ut pengar till företaget – som till exempel vill bygga ett kolkraftverk.

Fortsätta som vanligt

Enligt Jakob König lämnar det ”fältet fritt för att i stort sett fortsätta som vanligt”.

Som kund och aktieägare i bankerna tycker han att man ska ha ett kritiskt öga till det som påstås.

Jakob König tycker vidare att bankerna ska pausa stöden till smutsiga bolag, fram tills att företagen ställer om i linje med klimatmålen.

”Då kan bankerna vara med och bidra till att lösa klimatkrisen.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: H&M, Volvo och NENT– aktier som kan dumpas