Dagens PS

Vätgas – framtidens båtbränsle?

Yamaha vätgas
Japanska Yamaha går en egen väg och presenterar en vätgasdriven utombordare på Miami Boat Show i februari 2024. (Foto: Yamaha)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 15 dec. 2023

När alla springer efter nya elmotorer, tittar Yamaha åt andra hållet. På Miami Boat Show i februari 2024 visar de istället en vätgas-motor.

ANNONS
ANNONS

Det finns ett klassiskt marknadsföringsuttryck som heter “döda fiskar flyter med strömmen”. Lite så har det blivit i dagens tekniska jakt efter mer effektiva el-lösningar för en miljövänligare framtid.

vätgas
Yamaha satsar inte bara ensidigt på el, utan möter framtiden med fred intressanta miljövänliga lösningar. (Foto: Yamaha)

Japanska motorjätten Yamaha vill inte flyta med strömmen. De har därför parallellt med den elektriska forskningen tagit fram en ny vätgasdriven utombordare.

Målet är självklart satt på att företagets hela produktion ska vara koldioxidneutral 2050, men man vill på vägen dit inte låsa fast sig vid en teknologi och vid ett bränsle.

Premiär 2024

Ännu är Yamaha mycket förtegna med närmare tekniska detaljer kring den nya maskinen, men utlovar en intressant pressvisning på Miami International Boat Show i februari 2024.

Företaget är dock inte ensamma om att utveckla vätgasdriften.

Även Toyota har lagt fram med ett vätgasprogram för både lastbilar och personbilar.

ANNONS

Ett av problemen för vätgasen har ju, liksom för elbilarna, varit att få till ett bra och heltäckande nätverk av fyllnings-stationer. Samt även till viss mån, få fart på produktionen av gasen.

Ju fler producenter som vågar satsa på vätgasen, desto större blir också efterfrågan, liksom incitamenten att satsa på infrastrukturen.

Läs mer:

Kinas främste elbilsexpert: Vätgas är framtiden (Dagens PS)

Läs om Toyotas vätgas-satsning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS