BUSINESSBRIEFEN – för dig som missat nyhetsdagen samlar Dagens PS alla de viktigaste nyheterna och de mest lästa artiklarna på ett ställe.

ANNONS

S-fiasko i EU-valet – här är valresultatet

Med endast 23,6 procents väljarstöd i EU-parlamentsvalet blir visserligen Socialdemokraternas största parti men gör sitt sämsta val någonsin. Liberalerna blev också stor förlorare i EU-valet, då partiet tappar ett mandat och klarar sig på håret kvar i parlamentet med 4,1 procent av rösterna.

Moderaterna får fyra mandat och vinner ett mandat och står som näst största parti med 16,8 procents stöd. Som tredje största parti hamnar Sverigedemokraterna med 15,4 procent av rösterna. SD får tre mandat och vinner därmed ett mandat. Även Centerpartiet vinner ett mandat och får totalt två mandat med 10,8 procent av rösterna.

Kristdemokraterna (8,7 procent) får två mandat och vinner ett mandat medan mandatfördelningen är oförändrad för Vänsterpartiet, som står kvar med ett mandat efter ett valresultat på 6,7 procent. Feministiskt initiativ åker ur parlamentet.

Bitcoin-rally i natt till ettårshögsta 
Bitcoin rusade med som mest 10,2 procent till 8.942,58 dollar, vilket uppges vara den högsta nivån sedan maj 2018.

ANNONS
ANNONS

Telekomexpert varnar för skräckscenario
Allting handlar om västvärldens oro för att Huawei-telefoner används i spionagesyften av den kinesiska staten. Det har fått USA att i första hand att agera. Men även EU och Sverige och ytterligare något land funderar på hur säkerhetshotet ska hanteras.

Efter valet: Tuffa utmaningar för EU
Maktskiftet i Europarlamentet är ett faktum. Partierna på högerkanten vinner mandat, på bekostnad av socialdemokrater och vänsterpartister. Här är utmaningarna som det nya parlamentet måste arbeta med.

Ekonomer sågar Riksbanken: ”Bara en illusion”
En historiskt svag krona – och en nedåttrend som inte ser ut att ge med sig – kan orsaka stor skada på den svenska ekonomin. Nu växer vågen av kritik mot Riksbanken.

Experten: Tänk på detta inför lägenhetsköpet
Innan du köper din drömlägenhet kan det vara värt att påminna sig själv om vad man faktiskt betalar för – och vilka förväntningar föreningen har på dig.

Elon Musks rymdsatsning tar in nästan 10 miljarder
SpaceX har i år tagit in mer kapital än tidigare trott. Bolaget är just nu den ledande privata aktören på rymdmarknaden.

Strukturexperten: Så blir du mindre stressad
Kalendern är smockfull av möten och övertidstimmarna alldeles för många. Här är expertens tips på hur du minskar stressen på jobbet.

ANNONS
ANNONS

”Om du börjar med ett stort problem och du samtidigt är stressad och har för mycket att göra är det väldigt lätt att misslyckas”, säger strukturexperten David Stiernholm.

Doldis värd 700 miljarder ska utmana Spotify
Kinesiska techbolaget Bytedance värderas till ofattbara 700 miljarder kronor. Det nästintill okända bolaget har utvecklat den populära video-appen TikTok – och nu ryktas det om expansion till både musik- och smartphone-industrin. 

Ilskan mot Socialdemokraterna – efter mass-sms:et [Aftonbladet]
På söndagen skickade Socialdemokraterna ut mass-sms – till över en halv miljon svenskar. Utskicket har skapat ilska på sociala medier – och kan bryta mot lagen, skriver Aftonbladet.