”Det här kommer att märkas i arbetstillfällen och börskurser och då blir det problem”.

Bengt Nordström är telekomexpert och vd på konsultföretaget Northstream och han ser en skrämmande bild framför sig med en utestängning av kinesiska Huawei, världens största telekombolag.

Till nyhetsbyrån TT säger han i en artikel som publiceras på SvD Näringsliv att följderna av en sådan utveckling skulle leda till att kapitalet försvinner från telekom och att hela värdekedjan skulle påverkas. Han pratar om en härdsmälta i branschen, liknande finanskrisen 2008.

”Ingenting är mer globalt och integrerat än telekomindustrin”, säger Bengt Nordström i TT-intervjun.

Saken, det allting handlar om, är västs oro för att Huawei används i spionagesyften av den kinesiska staten. Det har fått USA att i första hand att agera. Men även EU och Sverige och ytterligare något land funderar på hur säkerhetshotet ska hanteras. Huawei har förbjudits att bygga det nya telekomnätet 5G och i USA har telekomjätten svartlistats, även om den amerikanska presidenten Donald Trump sedan mjuknat något i sin strävan att nå en lösning på handelskonflikten med Kina.

Bengt Nordström tror, säger han i artikeln, att Huaweikriget är slut om ett par månader.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror i grund och botten att den här striden får ett slut. Det gör alldeles för ont på bägge sidor”, säger han till TT på SvD.se.