Dagens PS

Analys: Då bottnar börsen

När bottnar börsen
Alla vill vi ha svaret på när det vänder och till vilket värde börsen bottnar. I denna analys från Strategas Asset Management kan svaret finnas då man jämför med snittet från andra björnmarknader. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 juni 2022Publicerad: 26 juni 2022

Frågan i alla aktieinvesterares huvuden är var börsen kommer att bottna. En ledtråd kan vara att titta på var värderingen slutat falla under de tidigare stora nedgångarna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Indikerar ytterligare 35 procents börsfall

Just nu är P/E-talet på S&P500 18. Så hög har värderingen aldrig varit vid en vändning. Det talar för ytterligare kursfall.

Skall börsen ned till snittet för andra tillfällen då börsen bottnat – alltså P/E 11,7 – väntar ett ytterligare börsfall på 35 procent.

ANNONS

1974 olustig målbild

En intressant jämförelse är med björnmarknaden 1974. Den nuvarande situationen på finansmarknaden påminner om 1970-talet. Då liksom nu skenade oljepriset och inflationen.

Men världsekonomin var samtidigt mer beroende av oljan då jämfört med nu. Och inflationen var tvåsiffrig. Där är vi inte ännu.

Skulle prognosmakarna få fel om en fallande inflation härifrån kan 1974 bli en olustig målbild. Då vände börsen på en vinstmultipel om 6,8. Då behöver börsen falla ytterligare över 60 procent.

Det räcker med att konstatera att börsen skall ned från de här nivåerna om historiska björnmarknader är en ledstång.

Relaterade artiklar:

Här skall du ha pengarna om inflationen består. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS