Frågan i alla aktieinvesterares huvuden är var börsen kommer att bottna. En ledtråd kan vara att titta på var värderingen slutat falla under de tidigare stora nedgångarna.

ANNONS

Kapitalförvaltaren Strategas Asset Management Strategas Asset Management har tagit fram den vinstmultipel USA-börsen hade vid vändningen vid de tidigare stora börsfallen.

Då bottnar börsen
Källa: Strategas Asset Management

Snittet på P/E-talet är 11,7

Mätningen sträcker sig ända från 1942 och omfattar 13 tillfällen med så kallade björnmarknader. Den senaste var i samband med pandemin och då vände börsen vid ett P/E-tal på 14.

Snittet är annars 11,7 med vändningen 2002-med ett PE-tal på 17,6 – som det högsta och 1949 – med ett P/E-tal på 5,7 – som det lägsta.

Indikerar ytterligare 35 procents börsfall

Just nu är P/E-talet på S&P500 18. Så hög har värderingen aldrig varit vid en vändning. Det talar för ytterligare kursfall.

Skall börsen ned till snittet för andra tillfällen då börsen bottnat – alltså P/E 11,7 – väntar ett ytterligare börsfall på 35 procent.

1974 olustig målbild

En intressant jämförelse är med björnmarknaden 1974. Den nuvarande situationen på finansmarknaden påminner om 1970-talet. Då liksom nu skenade oljepriset och inflationen.

Men världsekonomin var samtidigt mer beroende av oljan då jämfört med nu. Och inflationen var tvåsiffrig. Där är vi inte ännu.

ANNONS
ANNONS

Skulle prognosmakarna få fel om en fallande inflation härifrån kan 1974 bli en olustig målbild. Då vände börsen på en vinstmultipel om 6,8. Då behöver börsen falla ytterligare över 60 procent.

Det räcker med att konstatera att börsen skall ned från de här nivåerna om historiska björnmarknader är en ledstång.

Relaterade artiklar:

Här skall du ha pengarna om inflationen består. Dagens PS