Dagens PS

Wall Street pustar ut efter Powells kommentarer

Jerome Powell
Feds Jerome Powell flaggar för fler räntehöjningar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 feb. 2023Publicerad: 08 feb. 2023

Wall Street pustade ut på tisdagen efter att Feds Jerome Powell uppgav att inflationen börja komma under kontroll. Samtliga tre stora index på USA-börsen gick upp vid stängning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ser ut som att Fed kommer kunna ha bra kontroll på inflationen i år, i alla fall om man ska tro på vad Fed-chefen Jerome Powell uppgav på tisdagen, berättar Reuters.

Wall Street gick upp

Indexen på Wall Street fick en skjuts upp vid stängning efter att Powell hade talat vid Economic Club of Washington, där Dow Jones steg med 0,8 procent, S&P 500 gick upp 1,3 procent, och där Nasdaq tog täten med en uppgång på 1,9 procent.

Fed fortsätter med höjningar

Trots att inflationen går i rätt riktning så tänker Fed fortsätta med sina räntehöjningar framöver, ett bra tag till.

“Powell förväntar sig inte att de kommer sänka räntorna någon gång snart, men att de är på rätt väg att åstadkomma vad de behöver åstadkomma”, säger Shawn Cruz, chefstrateg på TD Ameritrade.

Powell sa vidare att han tror att det kommer dröja åtminstone till 2024 innan inflationen kommer i närheten av två procent som är det satta målet, berättar CNBC.

“Vi förväntar oss att 2023 blir ett år med betydande nedgångar i inflationen. Det är faktiskt vårt jobb att se till att så är fallet.”

ANNONS

Jobben tuffar på

USA:s starka anställningsstatistik ställer dock fortfarande till det, där de senaste siffrorna pekar på att det kan bli problem att få ner inflationen när så många har arbete och bidrar till ekonomin. Det gör att orosmolnet för investerare är långt ifrån bortblåst.

Dan Boardman-Weston, vd på BRI Wealth Management, tror att Fed kommer behöva hålla höga räntor för att hålla nere inflationen inom löner- och tjänster, skriver WSJ.

“Arbetsmarknaden är alltför stark”, säger han.

Läs även: JPMorgan: Börsrallyt är en björnfälla

Läs även: Wall Street dalar – högre räntor skrämmer investerare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS