Dagens PS

JPMorgan: Börsrallyt är en björnfälla

Björnfälla
JPMorgans strateg Marko Kalanovic. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 feb. 2023Publicerad: 07 feb. 2023

JPMorgan Chase & Co:s strateg Marko Kolanovic återupprepade på måndagen att investerare bör passa sig för det senaste rallyt på börsen. Han menar det kan röra sig om en björnfälla, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kolanovic med kollegor argumenterar för att den amerikanska ekonomins desinflationsprocess bara kan vara “övergående”.

Många investerare har jublat över att inflationssiffrorna i USA stannat upp, något som kan tala för att centralbanken Federal Reserve minskar takten i sitt räntehöjande. Det lyfter i sin tur börshumöret – sedan botten i oktober är nu USA-indexet S&P 500 upp 15 procent.

Varnar för kryptovalutor och meme-aktier

De noterar att investerarna dessutom åter flockas kring spekulativa tillgångar som kryptovalutor och så kallade meme-aktier, vilket de varnar för.

“Vi rekommenderar att du använder den nuvarande styrkan (på börsen, reds anm.) för att minska exponeringen”, skriver Kolanovic med kollegor – alltså att det är ett utmärkt säljläge på börsen nu när den står högre.

Kolanovic med kollegor menar att mycket av det positiva börshumöret nu kommer från att sannolikheten ökat för en “mjuk landning”, alltså att Federal Reserve lyckas tämja inflationen samtidigt som ekonomin fortsätter att växa. Men om det inte sker kommer det att drabba årets vinnare på börsen hårt med en rejäl återgång, en så kallad björnfälla (bear trap).

Spår lägre marginaler

Dessutom förutspår han att stigande löner kommer att driva ned marginalerna, vilket ökar hotet om fler uppsägningar hos företagen.

ANNONS

“Så disinflation i den här situationen kommer inte att vara något att fira, eftersom det lämnar räntorna i ett ännu mer restriktivt tillstånd med centralbanker långsamma att ändra kurs om inte en riskhändelse tvingar fram en återställning”, sa Kolanovic.

Han var enligt Bloomberg en av Wall Streets största optimister under fjolårets börsnedgång, men hans förutsägelser slog fel och sedan december har han istället varit negativ och minskat sin exponering på börsen på grund av ett svagt marknadsläge för 2023.

Läs även: Fed-toppen vill höja räntan mer än väntat  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS