Fyra mänskliga faktorer bär huvudansvaret när dina investeringar blir fel, enligt Wall Street-legenden Jim O’Shaughnessy.

ANNONS

Det är det mänskliga operativsystemet, Human OS, som har största skulden för våra misstag i samband med investeringar.

Termen, mänskliga operativsystemet, stal superinvesteraren Jim O’Shaughnessy från en man som heter Brian Roemmele och enligt denna tes är det fyra bakomliggande orsaker till investeringstabbarna: rädsla, girighet, hopp och okunnighet, framgår det.

”De här sakerna är mer ansvariga för våra förluster än björnmarknad eller depression”, förklarar börsgurun på sajten Warp News som berättar att Jim O’Shaughnessy för 15 år sedan grundade det framgångsrika kapitalförvaltningsbolaget O’Shaughnessy Asset Management.

Nu har han sålt det företaget för att satsa på ett nytt företag – O’Shaugnessy Ventures – med fokus på lönsamma investeringar.

Patent på flera investeringsstrategier

Börsnestorn är aktiv även på Twitter och med sin podcast Infinite Loops.

ANNONS
ANNONS

Jim O’Shaughnessy beskrivs som en legend på Wall Street. Han har skrivit några av de mest inflytelserika böckerna om investeringar som Invest Like the Best och What Works on Wall Street.

Han har till och med flera patent på investeringsstrategier och har utnämnts i tidskriften Forbes som en legendarisk investerare tillsammans med bland andra Warren Buffet, Peter Lynch och Benjamin Graham.

Jim O’Shaughnessy betonar vikten av att våga gå sin egen väg och så långt det är möjligt inte låta sig påverkas av negativa nyheter.

När en person faller offer för negativ nyhetsrapportering drabbas han/hon av ”hjärnvirus”, menar börsveteranen och understryker betydelsen av att ta kontrollen över sitt liv för att nå framgång.

Han är medveten om, säger han i intervjun med Warp News, att faror attraherar och stimulerar våra sinnen. Men vill du tjäna pengar är det en positiv syn som gäller som ledstjärna.

Därför är det viktigt att fokusera på det, anser Wall Street-senioren.

ANNONS
ANNONS

”Pessimister låter smarta, optimister tjänar pengar. Det är en asymmetrisk gräns som alla i världen som kan läsa, se eller lyssna har överväldigande bevis för”, slår Jim O’Shaughnessy fast.

Fakta Warp News

Warp News är en del av stiftelsen Warp Institute
Warp Institute är en icke vinstdrivande stiftelse som är grundat av Mathias Sundin, före detta riksdagsledamot för Liberalerna och som nu är ordförande för Warp Institute och vd för Warp News.

Läs även: Warren Buffet: Så här skyddar du dig bäst mot inflationen [Dagens PS]

Läs mer: Därför är Warren Buffett en av få börsvinnare [Dagens PS]