Dagens PS

Vladimir Putin kritiserar spannmålsavtalet med Ukraina

Lastfartyget Polarnet har anlänt i Turkiet med en spannmålslast. Vladimir Putin kritiserar spannmålsavtalet med Ukraina och hävdar att de flesta transporter går till Europa, något som tillbakavisas av Ukraina
Lastfartyget Polarnet har anlänt i Turkiet med en spannmålslast. Vladimir Putin kritiserar spannmålsavtalet med Ukraina och hävdar att de flesta transporter går till Europa, något som tillbakavisas av Ukraina. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 sep. 2022Publicerad: 08 sep. 2022

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar spannmålsavtalet med Ukraina och de stigande vetepriserna betonar bräckligheten i den globala handeln med grödor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Korridoren för spannmålstransport från Ukraina hjälper inte fattiga länder eftersom majoriteten av transporterna går till Europa, det sade Vladimir Putin på onsdagen. Han sade även att det kan vara värt att diskutera restriktioner på transportvägar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, det rapporterar Bloomberg.

Enligt uppgifter som har publicerats av FN har, sedan början av augusti, över två miljoner ton spannmål och andra livsmedel skickats från ukrainska hamnar. Det inkluderar de senaste lasterna till Kina, Italien, Turkiet, Somalia och Spanien.

Den ryska presidentens uttalande försätter spannmålsavtalets framtid i fara och hans kommentarer gjorde att riktmärket för veteterminer i Chicago ökade men nästan 7 procent vid 07:59 svensk tid på torsdagen. Det innebär att de kan stänga på den högsta nivån på två månader.

Marknaden känslig för signaler från politiker

Avtalet om spannmålsexport från Ukraina ingicks i juli och förmedlades av Turkiet och FN. Det återupptagande av spannmålstransporter från Ukraina som avtalet har inneburit har bidragit till att minska de globala spannmålskostnaderna.

Avtalet gäller till en början i 120 dagar och marknaderna är fortfarande känsliga för politikers signaler om avtalets framtid.

“Vetemarknaden är naturligtvis känslig för alla förslag om att transportkorridoren kan stängas eller, som i det här fallet, att den kommer minska”, säger Tobin Gorey, jordbruksstrateg på Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg.

Tillbakavisar Vladimir Putins påstående

ANNONS

Hittills har veteskördar på norra halvklotet och de ökade spannmålsflödena från Ukraina hjälpt till att lätta de globala begränsningarna i spannmålsförsörjning och bidragit till att globala livsmedelspriser har sjunkit.

Ukrainska tjänstemän har tillbakavisat Vladimir Putins påståenden och enligt Bloomberg säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att två tredjedelar av den ukrainska spannmålsexporten skickas till konsumenter i Asien, Afrika och Mellanöstern.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Globala livsmedelspriser har sjunkit

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS