Dagens PS

Globala livsmedelspriser har sjunkit

Globala livsmedelspriser har sjunkit. Förra veckan sjönk veteterminerna för leverans i december till den nivå de hade i februari, drygt 82 kronor, per skäppa, vilket är långt under de 136,56 kronor, de kostade för tre månader sedan
Globala livsmedelspriser har sjunkit. Förra veckan sjönk veteterminerna för leverans i december till den nivå de hade i februari, drygt 82 kronor, per skäppa, vilket är långt under de 136,56 kronor, de kostade för tre månader sedan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

Kriget i Ukraina har orsakat mindre störningar än väntat och tvärt emot alla förväntningar har globala livsmedelspriser sjunkit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter ett halvår med krig i Ukraina chockar inflationen både i finansministerier, styrelserum och hushåll. I Europa steg priset på naturgas igen den 22 augusti, på grund av rädsla för ytterliga störningar i försörjningen från Ryssland, det rapporterar The Economist.

På ett annat viktigt område har dock priserna sjunkit, kostnaden för spannmål och matoljor, som är stapelvaror i många länder, har vänt tillbaka till de nivåer de hade innan kriget.

Stora producenter av jordbruksvaror

Både Ukraina och Ryssland är stora producenter av jordbruksvaror, tills nyligen var Ryssland världens största exportör av vete och Ukraina var världens femte största. Länderna är de två största exportörerna av solrosolja.

Av den anledningen är det inte konstigt att priserna på livsmedel steg under våren, av rädsla att kriget skulle störa exporten. Oron var att bristen skulle bestå så att spannmålslagren minskade och massvält uppstod.

Priset på veteterminer sjönk förra veckan

Det verkar nu som om denna fruktansvärda utgång har undvikits. I Chicago sjönk förra veckan veteterminerna för leverans i december till den nivå de hade i februari, 7,70 dollar, drygt 82 kronor, per skäppa, vilket är långt under de 12,79 dollar, 136,56 kronor, de kostade för tre månader sedan.

Även majs är tillbaka på priset innan kriget. Palmolja har dessutom inte bara sjunkit tillbaka till den prisnivå den hade innan kriget utan kostar nu till och med mindre än den kostade innan kriget.

ANNONS

Den ryska veteexporten är stark

Avtalet som tillåter att ukrainsk spannmålsexport får lämna hamnen i Odessa kan bara förklara en väldigt liten del av prisförändringen eftersom avtalet ingicks efter att den största prisnedgången redan inträffat. En större anledning är styrkan i den ryska veteexporten.

Oron för en kommande livsmedelsbrist kan ha varit överdriven. Charles Robertson från investeringsbanken Renaissance Capital, hävdade då att spannmålshandlare var överspända.

“De globala vetelagren var extremt höga”, säger han till the Economist.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukrainsk last med spannmål utan köpare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS